Frissen Zalából

2021.11.22. 09:00

„Zöld hét” a lenti könyvtárban: a körkörös közösségekre fókuszálnak

Második alkalommal csatlakozik a városi könyvtár a november 20. és 28. között zajló Európai hulladékcsökkentési hét elnevezésű programhoz, mely idén a körkörös közösségekre fókuszál.

Korosa Titanilla

Kovács Tünde fontosnak tartja az adományozást, több könyvvel érkezett a könyvtárba. Számára sok örömet nyújt az olvasás, szeretné, hogy ezt a gyerekek is megtapasztalják és kiszakadjanak az online térből

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

– Könyvtárunk számára fontos a társadalmi összefogás, hogy a helyiek, a kis közösségek segítsék, támogassák egymást – mondta Lapath Gabriella a könyvtár igazgatója. – Ötletadóként három különböző programot kínálunk az érdeklődőknek: Az „Adj könyvet, mosolyt kapsz!” felhívás a Napsugár Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat, illetve az intézményünk közös jótékonysági akciója, melyben az összegyűlt mesekönyveket és ifjúsági regényeket a rászorulóknak juttatjuk el. Célunk, hogy minél több gyermeknek jusson meglepetéskönyv a karácsonyfa alá, akiknek talán a polcról levett, régi mesekönyv a legnagyobb kincset jelentheti. Szeretnénk, ha az olvasás öröme eljutna minél több otthonba.

Kovács Tünde fontosnak tartja az adományozást, több könyvvel érkezett a könyvtárba. Számára sok örömet nyújt az olvasás, szeretné, hogy ezt a gyerekek is megtapasztalják és kiszakadjanak az online térből
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– A könyveket a könyvtárban és a családsegítő szolgálatnál lehet leadni december 4-ig. A „Zöld kerekasztal Lentiben” elnevezésű felhívással városunk lakosságának segítségével online formában gyűjtjük össze, hogy a környezettudatos életmód fenntartásához a településen hol, milyen segítségre lelhetünk. A „Gém mentőakció” pedig a játékos kedvűeknek készült online szabadulós játék, mellyel tesztelhetik tudásukat a hulladékkezelésről, az újrahasznosításról.

A lenti könyvtár előző alkalommal már sikeresen szerepelt, elismerő oklevelet nyert az Európai hulladékcsökkentési hét programon. Az elmúlt években rendszeresek voltak a fenntarthatósággal kapcsolatos belső képzések a könyvtárosok számára. A szelektív hulladékgyűjtés mellett nagy figyelmet fordítanak a környezetbarát tisztítószerek használatára, a felesleges nyomtatások elkerülésére, az újrahasznosított papír haszná­latára, továbbá az árampazarlás kiküszöbölé­sére, de nevelnek növényeket is. Rendszeresen részt vesznek a TeSzedd! környezetszépítő akcióban és az intézmény több munkatársa kerékpárral jár munkába, vagyis a zöld könyvtár szellemiségét kö­vetve környezettudatos mű­ködéssel mutatnak példát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában