Frissen Zalából

2021.11.02. 09:00

Véget ért a viharjelzés október 31-én – Mérlegen a balatoni nyár

Tizenhatan fulladtak a Balatonba idén, ahol véget ért a viharjelzés október 31-én, derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BMOKF) és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) közleményéből.

Kovács Erika / veol.hu

Forrás: Napló

Fotó: Kovács Erika

Azt írták, az országos viharjelzőrendszer üzemeltetését a BM OKF megbízása alapján a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSIOE) látta el. A viharjelzéseket és a balatoni időjárási előrejelzéseket az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma adta ki, majd az információk eljutottak mások mellett a BVRK-hoz és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatához. A nagyobb vitorlásversenyek, illetve tömegrendezvények meteorológiai biztosítása szintén a siófoki obszervatóriumából történt – írja cikkében a veol.hu.

Fotó: Kovács Erika / Napló

Az idei viharjelzési szezonban nyolc erős vihar tombolt, óránként 90 kilométernél is erősebb szél fújt a tavon. Szeptember és október kivételével minden hónapra esett ilyen erejű vihar, áprilisban kétszer, augusztusban háromszor is. A szezon az átlagosnál hűvösebb hónapokkal indult, aztán júniustól szeptemberig az átlagosnál melegebb jött. A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23,4 fok, Keszthelyen 21,8 fokot mutatott, és minden hónapban előfordult a Balatonnál és a Velencei-tónál is 35 fok körüli hőmérséklet.

A BVRK kiemelte, vízirendészeti rendőrőrseiken 28 szolgálati kisgéphajóval 59 szakember látott el szolgálatot a vízen, egész nyáron. Elsősorban a fürdőeszközöket használó, a szörfösök, a vitorlázók, az elektromos vízi járművel közlekedő embereknél volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre, utóbbi a hirtelen időjárás változás miatt is történt. A BVRK munkatársai a viharjelzési szezonban, 194 esetben 410 fürdőzőt, vagy vízen közlekedőt mentettek ki, ami magasabb a korábbiaknál. Április 1. és október 31. között 16 ember fulladt a Balatonba, halálos kimenetelű közlekedési baleset nem történt a tavon.

További részletek itt találhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában