ITM

2021.11.30. 19:00

Támogatás közel 6900 elektromos biciklire

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot.

ZH

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese nyilatkozott erről a tárca közelményében. Hozzátette: a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv kiemelt célja a közlekedés zöldítése, ennek érdekében indította el az ITM a környezetkímélő kerékpározásra ösztönző kiírást is. A tizenkettedik fordulóval a közelmúltban lezárult felhíváson nyertesek közel ötezer pedálszenzoros kerékpár megvételéhez kapnak fejenként legfeljebb 90 ezer forintos hozzájárulást. A programnak köszönhetően további több mint 1900 nyomatékszenzoros biciklihez legfeljebb 150 ezer forinttal olcsóbban jutnak hozzá új gazdáik.

Schanda Tamás kifejtette: „A pályázat fő küldetése, hogy az autóval munkába járók a tisztább biciklik nyergébe üljenek át. Az új járművek testmozgásra bátorítják azokat is, akik számára túlzott megerőltetést jelentene a rásegítés nélküli kerekezés. A teremtett világ védelme mellett így a vásárlások megkönnyítésével a nyertesek egészségéért is teszünk.”

A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy az ITM a környezetbarát közlekedési módok térnyerését gyorsítja fel a Zöld Busz Programmal is. Az elektromos autóbuszok forgalomba állításával a 25 ezer feletti lélekszámú településeken csökken a zaj- és levegőszennyezés. A tisztább, csendesebb és a kerékpároknak köszönhetően kevésbé zsúfolt utcák javítják a városi életminőséget. A kormány már összesen több mint 20 milliárd forinttal ösztönözte a tisztán elektromos járművek beszerzését –olvasható a tájékoztatóban.

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázat döntési listái az IFKA honlapján érhetők el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában