Frissen Zalából

2021.11.25. 07:00

Szlovénia is bevezeti az e-matricákat

Fokozatosan elektronikus rendszerre áll át a gyorsforgalmi úthasználati díjakat illetően Szlovénia.

Gyuricza Ferenc

Autópálya Szlovéniában. Első körben csak kétféle e-matrica lesz

Fotó: Shutterstock

A tehergépjárművek és autóbuszok számára már korábban bevezették a DarsGo szisztémát, ez év december elsejétől pedig már személygépkocsikra, illetve motorkerékpárokra is vásárolhatunk e-matricát, de egyelőre csak korlátozottan lesznek elérhetőek. December 1-jével csupán két e-matricát hoznak forgalomba a szomszédos országban, személyautóra éves úthasználati jogot vásárolhatunk ebben a formában, míg a motorkerékpárokra egyelőre csak fél évre érvényes e-matricát kaphatunk. Az éves e-vignetták érvényességi ideje a jövőben nem naptári évhez lesz kötött, hanem a meghatározott időpontig tart.

Ezek a matricák a kiválasztott érvényességi időszak kezdete előtt 30 nappal már megvásárolhatóak lesznek.

Autópálya Szlovéniában. Első körben csak kétféle e-matrica lesz
Fotó: Shutterstock

A jelenleg forgalomban lévő hagyományos éves matricák érvényességi ideje 2022. január 31-én jár le. Az új e-matricák ára nem változik az eddig kapható vignettákéhoz képest, vagyis a személygépkocsik éves úthasználati díja 2022-ben is 110 euró lesz, a motorkerékpárok után fizetendő féléves díj pedig 30 euró marad.

Az egyéb időtartamokra (havi, heti) érvényes úthasználati díjakat továbbra is a hagyományos matricák megvásárlásával fizethetjük ki, ám február elsejével ezeket is e-matricák váltják fel. A díjak ez utóbbiak esetében sem változnak. A DARS d.d., azaz a Szlovén Autópálya-kezelő Részvénytársaság tájékoztatója szerint az e-vignettákhoz online úton, illetve a kijelölt árusítóhelyeken személyesen is hozzá lehet majd jutni, ez elvileg azt jelenti, hogy Magyarországon is megvásárolhatók lesznek.

A matrica a vásárláskor megadott rendszámhoz tartozik, így nagyon fontos, hogy a pontos azonosító jelet tüntesse fel a vevő. Az úthasználati díj befizetését ugyanis a rendszám alapján ellenőrzik, a gyorsforgalmi úthálózatra kihelyezett, fixen telepített eszközökkel, de autóba szerelt mozgó kamerákkal is figyelik a közlekedőket.

Az úthasználati díj megfizetésének elmaradása esetén 300 eurós szabálysértési bírságot rónak ki a gépjárművek üzemben tartóira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában