Frissen Zalából

2021.11.10. 14:00

Nagydíjat kapott a zalai almapálinka

A zalamerenyei Szabadics Attila Granny Smith almapárlata champion nagydíjat nyert nemrég a gyulai Brillante bér- és magánfőzők nemzetközi párlatversenyén. A nagyrécsei Kovács Károly is bizonyított.

Benedek Bálint

A Pannónia Pálinkakultúra Egyesület két tagja, Kovács Károly és Szabadics Attila elégedett az elért eredménnyel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Mindketten a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület színeiben indultak a közel ezer mintát felsorakoztató nívós viadalra, melyen szakértőkből álló zsűri bírált. A kanizsai szervezet alelnöke, a zalamerenyei Szabadics Attila várakozáson fe­lül szerepelt, hiszen mindegyik beküldött mintája érmet ért: hat arany-, négy ezüst- és két bronzérem lett a mérlege. Sőt az almapálinkák legjobbjának járó címet is kiérdemelte Granny Smith almapárlatával.

A Pannónia Pálinkakultúra Egyesület két tagja, Kovács Károly és Szabadics Attila elégedett az elért eredménnyel
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Próbáltam olyan palettát küldeni, hogy felölelje az egész Kárpát-medence hagyományos gyümölcspálinkáit – mondta az alelnök. – Az almapálinka olyan tiszta és elegáns, nem tolakodó párlat, amit nagyon lehet szeretni. Fajtánként eltérő ízhatást eredményez, fűszeres, kompótos, mind­egyik hordozza azokat a jegyeket, amivel maga a gyümölcs rendelkezik. Az egyesület tagjait a pálinka szeretete tartja össze, ezért a lehető legtökéletesebb ital elkészítésére törekszünk, a tudásunkat folyamatosan fejlesztjük. Az egyik barátunk mottója: a pálinkakészítés olyan művészet, aminek vannak kötelezően betartandó szakmai fogásai.

A nagyrécsei Kovács Károly tavalyi tételekkel nevezett. Elmondta: a gyulaiak nagyon szigorúan bíráltak, aranyérmet csak az a minta kapott, amely minden szempontból kitűnő volt. Egy nüansznyi hiba is pontlevonással járt, s a párlat maximum ezüstöt ért. Ettől függetlenül elégedett, hiszen kitűnő visszajelzéseket kapott, lehet még tökéletesíteni a párlatait. Nagyon sok odafigyelést igényel a gyümölcs kiválasztása, a főzés, de az egyesületükben jó helyen van ahhoz, hogy felérjen a csúcsra, említette.

Eredmények. Szabadics Attila, arany: Granny Smith alma, Gloster alma, fekete berkenye, kékfrankos szőlő, merlot törköly, padana őszibarack. Ezüst: olaszrizling szőlő, fekete ribizli, noah szőlő, Katalin cseresznye. Bronz: kajszibarack, gála alma. Kovács Károly, ezüst: áfonya, cigánymeggy, fekete noah szőlő, ottonel muskotályszőlő, kormin szőlő. Bronz: cserszegi fűszeres szőlő, Irsai Olivér szőlő, otelló szőlő, szeder.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában