Frissen Zalából

2021.11.30. 11:03

Mint hal a vízben – December végéig látogatható a Pelso-kiállítás Keszthelyen

Szeptemberben nyílt és december végéig látogatható a Balatoni Múzeumban a XIII. Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálé. A tárlatot dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az eredetileg tavaszra tervezett programot a pandémia miatt rendezték ebben a későbbi időpontban.

Mozsár Eszter

Takács-Szencz Lívia alkotásaival Fotók: Katona Tibor

Az 1997-ben indult kiállítássorozat a Balatonról (latinul Pelso) kapta nevét, s az idei téma sem rugaszkodott el a tópartiak életétől, ugyanis a halászat, illetve a hal megjelenítése volt a középpontban.

- A tárlat témáját mindig dr. Müller Róbert nyugalmazott múzeumigazgató határozza meg – tájékoztatott Machalik Krisztina művelődésszervező. – A következő biennálén a tihanyi kecskekörmök és egyéb kövületek fogják majd megihletni a pályázókat. Idén 62 keramikus- és textilművész állított ki az intézmény első emeleti termében. A tárlat kurátora Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész és T. Doromby Mária Ferenczy Noémi-díjas textilművész volt.

Takács-Szencz Lívia alkotásaival Fotók: Katona Tibor

Gopcsa Katalin művészettörténész a kiállítás rendezője. A kiírás célja, hogy a pályázók a kortárs művészet szemüvegén át próbálják bemutatni az antik római kultúrát, erre is utal a latin elnevezés. A művészeknek két év áll rendelkezésükre, hogy a két műfaj sokszínűségét a közönség elé tárják néhány hónapra. Legyen letisztult vagy teljesen egyedi technika, megközelítés, mindenképpen elgondolkodtatásra készteti a nézőt, nemcsak esztétikai élményt ad a tárlat. Különlegesség még a kiállítás kiegészítőjeként az a gazdag képanyag, amit az archívumból állítottak össze a múzeum munkatársai.

A Pelso-kiállításon zalai alkotóként részt vett Takács-Szencz Lívia. Bár idén kapott elismerést, ám két évvel ezelőtt a Balatoni Fejlesztési Tanács díját hozhatta el. 2021-ben az „Ó, mely sok hal terem” című munkájának alapja egy citera, annak húrjai lettek a gobelin felvető szálai.

A kiállítás részlete, előtérben Tóth Lívia textilművész Égi halászat című nemez alkotása

- Harmadik alkalommal veszek részt a pályázaton, mindig nagyon szívesen készülök az újabb kihívásra – mondta a cserszegtomaji textiltervező és festőművész, akivel a kiállításon találkoztunk. – Számomra az volt igazán nehéz, hogy itt élek a Balaton mellett. Túl egyértelmű lett volna egy egyszerű halábrázolás, ám jött a sors keze és hozzám került három kidobásra ítélt régi citera. Az egyik teljesen megfelelt a hal témájához, így elkészítettem a felvető szálakat, majd végig a hangszeren szőttem. Akkor jött a másik gondolat, hogy egy balatoni népdalt legyen a mű címe. Én inkább kárpitszövésnek mondanám az általam képviselt technikát.

Idén 62 keramikus- és textilművész mutatkozott be

Úgy szövök, mintha festenék, nálam ez a két világ úgy látszik elválaszthatatlan. Általában gyapjú és lenfonallal dolgozom, húsz-harminc színt megfestek a munka elején, s azokat használom. Amikor festek, akkor sem a tubusból kinyomott festéket, hanem azok keverékét használom. Próbálom ezt a hatást a textilképeken is elérni. Ha mégsem olyan a hatás, mint amilyet szeretnék, akkor visszabontom a szálakat és újra szövöm azt a részt. Számomra nagyon fontos, hogy mindig meglegyen az összhang. Igényes vagyok ilyen téren, még ha hónapokig is dolgozom egy alkotáson. A most kiállított másik művön, a „Széles a Balaton vize...” című képen belecsempésztem egy batikolt részt, középen a halászok alakját pedig festettem, az alján kárpitszövés. Ez a vegyes technika időutazás is egyben.

Formanek Zsuzsa keramikusművész Kísérlet lebegése című alkotása kategóriagyőztes lett

Egy biztos, az országos hírnevű alkotók maximálisan kitettek magukért, hogy az egyszerűnek tűnő téma tengerében szó szerint elvesszen a néző. Pár perc séta után már több kedvencet választunk, s van olyan mű, aminek látványa még hosszú órákig elkísér.

A XIII. Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálén Formanek Zsuzsa (kerámia) és Málik Irén (textil) lettek a kategória legjobbjai. Második díjat Szőcs Éva Andra (kerámia) és Sziráki Katalin (textil), míg a harmadik díjat Magyar Márta (kerámia) és Vásárhelyi Kata (textil) kapta.

Galéria:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában