Frissen Zalából

2021.11.16. 15:00

Melyik lesz Az év hala?

A Magyar Haltani Társaság a 2022-es évre is meghirdette Az év hala választást. A kitüntető címre a jelölési elveknek megfelelően ezúttal is három őshonos halfajt javasoltak, melyekre december 31-ig szavazhatunk.

Gyuricza Ferenc

Széles durbincs

A három jelölt faj között védett és fogható hal egyaránt előfordul. A bodorka jól ismert vidékünkön is, hiszen szinte minden halas vizünkben megtalálható. Elsősorban a ragadozó halaink táplálkozásában van szerepe, de ízletes húsa miatt a nagyobb, akár 15-20 centiméteres hosszt elérő példányok emberi fogyasztásra is alkalmasak. A bagolykeszeg a jellegzetesen nagy szeméről kapta az elnevezését. Mérete miatt ezen faj horgászati jelentősége is csak kevésbé számottevő, pedig húsa kiváló ízű, halászlevekhez, füstölésre kiválóan alkalmas, s paprikás lisztbe beforgatva, forró olajban kisütve is érdemes próbálkozni vele. Magyarországon is előfordul, bár kevésbé, mint a bodorka.

Bagolykeszeg
Bodorka
Széles durbincs

A széles durbincs a Duna vízrendszerében, illetve a Tisza-tóban a leggyakoribb. Szintén kisebb testű halfaj, amellyel csak ritkán találkozhatunk, hiszen nappal inaktív, jellemzően csak szürkületkor hagyja el búvóhelyét. Miután hazánkban védett – értéke ötezer forint –, ezért fogás esetén azonnal vissza kell ereszteni a vízbe.

Az év hala verseny jelöltjeire a korábbi évek gyakorlatának megfelelően ezúttal is a Magyar Haltani Társaság honlapján lehet szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában