Frissen Zalából

2021.11.11. 16:00

Megtisztítják Keszthely fáit a borostyántól

Borostyánmentesítés kezdődött a városban, amely vasárnapig tart. A cél, hogy meghosszabbítsák a fák életét.

Péter B. Árpád

Fiatal önkéntesek is részt vesznek a munkában

Forrás: Zalai Hírlap

Laczkó Mária, az év elején kinevezett VÜZ-igazgató már az első városi terepszemlék során megállapított több problémát Keszthely utcáin, fasorainál és zöldterületein, ezek közül az egyik az erős borostyánfertőzöttség volt. A szakember felvetette, indítsanak akciót a mentesítés érdekében, aminek most jött el az ideje: a munka múlt pénteken kezdődött és e hét vasárnapjáig tart.

Fiatal önkéntesek is részt vesznek a munkában

– A cél az, hogy megmentsük azokat a fákat, amelyek erősen fertőzöttek borostyánnal – fogalmazott lapunknak Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök, önkormányzati képviselő, aki emlékeztetett: magánszemélyek és civil szervezetek már évek óta szorgalmaznak hasonló akciót. Hozzátette: a borostyán nem élősködő, de nagyon komoly károkat okozhat.

A borostyán elzárja ugyanis a fát a napfénytől, amely emiatt akár elhalhat. A szakember azt is elmondta: ha jelentős mennyiségű hó, ónos eső esik, a borostyán megfagy a fákon, ami plusz súlyt jelent, és emiatt letörhetnek az ágak.

– A legegyszerűbb módja az eltávolításnak, hogy boka­magasságban elvágjuk az összes hajtást, majd fölötte 1-1,5 méterrel ugyanígy teszünk, ezután egyesével a két vágás közötti részt lepucoljuk a fáról – fogalmazott Sáringer-Kenyeres Marcell. – Ezzel elérhetjük, hogy a borostyánfertőzöttség visszaszoruljon, mert ha ezt a szakaszt eltávolítjuk, akkor a fölötte lévő rész 1-2 év alatt elszárad, és akkor óvatosan le lehet húzni a fáról.

A szakember úgy fogalmazott, ezzel a munkával meghosszabbíthatjuk a fák életét, mert nyilvánvaló: ha eltűnnek róla a borostyánlevelek, akkor a kisebb hajtások rendszerint fejlődhetnek és kizöldülhetnek.

Most városszerte bárki csatlakozhat a munkához, az önkormányzat csak annyit kér: előzetesen mindenki jelezze, mikor és hol tervezi a mentesítést. Nagyobb területeken egy jól megközelíthető pontra kell elhelyezni a borostyándarabokat, amiket a VÜZ Kft. elszállít. Amennyiben valaki a saját utcájában vagy kertjében szeretne néhány fát megtisztítani, akkor a levágott darabokat a biokukájában helyezze el.

A több mint egy hét során mások mellett a Georgikon Campus kertészmérnök-­hallgatói, a Helikon Liget és a Környezetvédő Egyesület tagjai, valamint a Borbarát hölgyek is jelezték: részt vállalnak a feladatokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában