Frissen Zalából

2021.11.06. 18:00

Látni és látszani Zalaegerszegen: Decemberi 10-ig tart az autók ingyenes felkészítő tanácsadása

Szombaton a megyeszékhelyi Göcseji úti benzinkúthoz várták az autósokat a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Autóklub régiós szervezetének szakemberei, hogy a téli szezon előtti tanácsadás keretében elsősorban a világítás és az akkumulátor állapotáról kapjanak pontos képet.

Arany Horváth Zsuzsanna

Fotó: Katona Tibor

Az Országos Rendőrfőkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2012 óta rendezi meg a közel két hónapig tartó kampányt, amely az egyéni felelősségre hívja fel a figyelmet. A rendező szervezetek tájékoztatója szerint 2015 óta kis mértékben emelkedett a sérüléssel járó balesetek száma.

Fotó: Katona Tibor

A kampány idején az akcióhoz csatlakozott szakszervizek is az autósok rendelkezésére állnak, hogy ellenőriztethessék a láthatóságért felelős alkatrészek állapotát. Szombaton délután ottjártunkkor éppen Fodor Zsolt autóját vizsgálta Horváth Balázs, a Magyar Autóklub munkatársa, míg lapunkat Kiss Ambrus, a Magyar Autóklub Nyugat-dunántúli Regionális Szervezetének elnöke és Horváth László rendőr alezredes, a Zala Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára tájékoztatta az akcióról.

Az alezredes hangsúlyozta, az őszi-téli időszakban megváltozó útviszonyokra és az autók műszaki állapotára hívják fel a figyelmet, hiszen a megelőzés és nem a büntetés a cél. Az ajánlások közt szerepel a téli gumi használata, a fényszórók állapotának kifogástalan állapotban tartása. Az akció során fényvisszaverő eszközöket kaphatnak a résztvevők. Kiss Ambrus elmondta, a félig világító autót könnyen motorosnak nézhetik a közlekedés szereplői, ami tragédiába torkollhat. Az első negyedévben országosan 10 500 volt a balesetek száma, sajnos 18 százalékkal több volt a halálos kimenetelűek száma az előző évihez képest. Közben hallhattuk azt is, hogy az autóklub szakembere a téli ablakmosó folyadékra is felhívta Fodor Zsolt figyelmét, ez a fagyállóság miatt bír jelentőséggel. Az akció során az odaérkező kerékpárosok is kaptak tanácsokat, az érdeklődő gyerekek pedig oktató eszközökkel lettek gazdagabbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában