Frissen Zalából

2021.11.28. 14:40

Közbiztonsági fórumra került sor szombaton Nagykanizsán

Közbiztonsági fórumra került sor szombaton a Honvéd Kaszinóban dél-zalai roma nemzetiségi önkormányzatok vezetőinek részvételével.

Horváth-Balogh Attila

Orsós Vendel, a megyei roma önkormányzat elnöke, dr. Farsang Boglárka és Teleki László a fórumon Fotó: Gergely Szilárd

A fórumot a Nagykanizsai Rendőrkapitánysággal és a Zala Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködésben szervezte meg a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Teleki László.

- A fórum célja a nagykanizsai járás illetékességi területén működő szervezetekkel és hatóságokkal – különös tekintettel a rendőrségre és a polgárőrségre – meglévő együttműködés elmélyítése és megerősítése, az esetleges problémák feltárása, a közbiztonsági helyzet értékelése – bocsátotta előre Teleki László. – Másrészt többen is szolgálnak a rendőrség soraiban roma nemzetiségűek, s érzékeljük, hogy fiataljaink körében nagy az érdeklődés a pálya iránt, erre vonatkozóan is szeretnénk tájékoztatást kérni és kapni a lehetőségekről azoktól, akik a legilletékesebbek a kérdésben.

 

Orsós Vendel, a megyei roma önkormányzat elnöke, dr. Farsang Boglárka és Teleki László a fórumon Fotó: Gergely Szilárd

A Nagykanizsai Rendőrkapitányságot Berke László kapitányságvezető helyettese, dr. Farsang Boglárka rendőr alezredes képviselte a találkozón, aki kiemelte: nagyon jó a munkakapcsolatuk a térség roma nemzetiségi önkormányzataival.

- Ami a bűnügyi statisztikát illeti: a „hagyományos” bűncselekmények, mint a betöréses lopások, lopások szinte teljesen háttérbe szorultak, s inkább a csalás vált hangsúlyossá – jelezte a szakember. – Ez a társadalom minden rétegét érinti, nem lehet azt mondani, hogy csak a romákra, vagy csak a többségi társadalomra jellemző. Az viszont tény, hogy a roma gyerekek körében jelentősen nőtt a pszichoaktív anyagok fogyasztása. Ezek nem a kábítószerek, s ha nem szerepelnek egy bizonyos listán, sem a fogyasztásuk, sem a terjesztésük nem büntethető. Azonban a hatásuk gyakorlatilag követhetetlen és kiszámíthatatlan, tehát nagyon veszélyesek. Ezért valahogy mégis fel kell lépni az új jelenséggel szemben, azt kérem mindenkitől, hogy vigyázzunk a gyermekekre.

A fórumon még számos kérdést megvitattak a résztvevők, akik Teleki László felhívására egy perces néma csenddel és főhajtással adóztak az éppen egy évvel ezelőtt elhunyt roma vezető, Nagy József György emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában