Frissen Zalából

2021.11.04. 09:00

Két ütemben összesen közel ötven mázsa hal került a Kustánszegi-tóba

A halállomány utánpótlása érdekében jelentős nagyságrendű telepítést végez ezekben a hetekben Kustánszegen a Göcsej Horgász Egyesület. Eddig két ütemben összesen közel ötven mázsa hal került a tóba.

Gyuricza Ferenc

Kelemen Csaba a keddi telepítéskor a tóba került süllők egyik szép példányával

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az első ütemben – még az elmúlt héten – 584 kilogramm második nyaras pontyot telepítettek, ezt kedden már egy jóval nagyobb szállítmány követte. Kelemen Csaba, az egyesület elnöke úgy fogalmazott: a kifogott, s elvitt halak pótlása is indokolta ezt a mennyiséget.

- A múlt heti telepítés során csak pontyok kerültek a tóba, most viszont már keszeget és süllőt is tudtunk a vízbe tenni – sorolta az elnök. – A telepítést részben a Magyar Országos Horgász Szövetség pályázatán elnyert közel egymillió forintos támogatásból tudtuk fedezni, a többit az egyesülethez befolyt tagi befizetésekből finanszíroztuk.

Kelemen Csaba a keddi telepítéskor a tóba került süllők egyik szép példányával
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Kelemen Csaba részletezte is az adatokat. A múlt heti második nyaras pontymennyiség után ezúttal 3583 kilogramm második nyaras pontyot, 625 kilogramm keszeget, illetve 195 kilogramm süllőt tettek a vízbe. Az egyesületnél ez utóbbinak nagyon örültek, hiszen a süllő különösen kedvelt a horgászok körében.

– A tógazdaságnál nem biztattak bennünket, de aztán a lehalászáskor kiderült, hogy van annyi süllő, hogy nekünk is tudnak belőle adni – folytatta az egyesületi elnök. – Az pedig további jó hír, hogy vannak köztük egészen nagy példányok is, amelyektől akár természetes szaporulatot is várhatunk. A Magyar Országos Horgász Szövetség pályázati támogatása 500 kilogramm második nyaras, illetve ugyanannyi harmadik nyaras ponty, négy mázsa keszeg, valamint két mázsa süllő telepítésére nyújt fedezetet.

A telepítést körülbelül két hét múlva, extra méretű, hatvan centimétert meghaladó pontyokkal tervezik folytatni. A halállomány védelme érdekében az egyesület november 19-ig általános tilalmat rendelt el, majd annak lejártát követően, egészen január 31-ig egy újabb tilalom lép életbe, utóbbi csak a békés halak horgászatára vonatkozik. Ezt egy esetben függesztik fel, a december 4-re tervezett horgászverseny idejére, amelyre maximum 50 jelentkezőt várnak. A versenyre előnevezés szükséges, s csak akkor rendezik meg, ha minimum 30 horgász részt kíván rajta venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában