Frissen Zalából

2021.11.03. 07:00

A hitközség elnökére emlékeztek Zalaegerszegen

Segítő, támogató, aki az égiektől kapta a küldetést, hogy új közösségeket hozzon létre, figyeljen az elesettekre, támogassa a rászorultakat. Ezt jelenti Menahcen Ben Benjamin, ami Vilmos héber nevének felel meg.

Arany Gábor

Virágh Judit mondott beszédet

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Erről Virágh Judit, a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke beszélt vasárnap délelőtt a Göcseji úti zsidó temetőben tartott megemlékezésen, ahol elődje, az egy évvel ezelőtt, 2020. október 30-án elhunyt Siklósi Vilmos alakját idézték fel. Az elnök szólt arról is, hogy Siklósi Vilmos agrármérnöki diplomával a zsebében 1971-ben költözött Kustánszegre a fővárosból. Közéleti aktivitása, közösségszervező ereje a kezdetektől kitűnt.

Nevéhez fűződik a Béke-Shalom Baráti Társaság szervezetének megalapítása, az újjáalakult zalaegerszegi zsidó hitközség vezetésére pedig 1995-ben kapott megbízást, és több ciklus után tavaly októberben is újraválasztották, ám a folytatásban a halál megakadályozta.

Virágh Judit mondott beszédet
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Szavait követően Szabó Zoltán, a Béke-Shalom Baráti Társaság zalaegerszegi szervezetének korábbi elnöke osztotta meg személyes élményeit Siklósi Vilmosról, aki a társaság ügyvezetője volt. Ezt követően felhangzott a gyászolók kaddis imája.

A rendezvény végén a Siklósi Vilmos emlékére tavaly november 15-én ültetett fa elé, a Dávid-csillag formálta keretben álló emléktáblához elhelyezték a lélek örök voltát jelképező köveket. Siklósi Vilmos Budapesten, kispesti zsidó temetőben nyugszik, síremlékét október 18-án avatták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában