Frissen Zalából

2021.11.04. 07:00

A fogyasztóvédelmi hatóság fokozottan ellenőrzi a maszkokat!

November elsejétől ismét kötelező a maszkviselés a közösségi közlekedésben, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság fokozottan ellenőrzi a védőeszközöket.

Gyuricza Ferenc, MW

Folyamatosan vizsgálják a maszkok minőségét

Fotó: MTI

A tapasztalatok felemás képet mutatnak: a maszkfajták több mint kétharmada nem tett eleget a dokumentációs vagy jelölési előírásoknak. A darabszámokat vizsgálva azonban kiderül, hogy a helyzet ennél sokkal kedvezőbb, a nagyobb mennyiségben elérhető típusokat ugyanis jellemzően szabályszerű tájékoztatással ellátva kínálják az üzletek – közölte szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Ha a szájat és az orrot is eltakarja, már egy egyszerű textilmaszk is jelentősen mérsékeli a megfertőződés kockázatát. A nagyobb szűrőképességű védőeszközök hatékonyságát dokumentumokkal kell hitelesen igazolni. A folyamatos ellenőrzések elejét veszik, hogy a gyártók a ténylegesnél erősebb védelmet ígérő jelölésekkel megtévesszék a vásárlókat.

Az eddig indított 275 fogyasztóvédelmi eljárás közül 188 esetében feltételhez kötötték a további árusítást. A termékek többsége a megfelelő dokumentáció bemutatása, az előírt jelölések feltüntetése után kerülhet vissza a polcokra. 82 esetben a megtévesztő tájékoztatások eltávolítására kötelezték a forgalmazókat. Öt esetben kivonta a forgalomból a kifogásolt maszkot a hatóság, és 45 eljárásban eddig összesen 3,75 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

Csütörtökre 6268-cal nőtt hazánkban a koronavírus-fertőzöttek száma, és meghalt 107, többségében idős, krónikus beteg. 3366-ra nőtt a kórházi ápolásra szorulók száma, már 349-en vannak közülük lélegeztetőgépen. A járvány további erősödését jelzi, hogy a szennyvízben sok városban egyértelmű növekedést mutat a koronavírus-koncentráció, Zalaegerszegen ugyanakkor stagnál.

Lendváról tudósítónk arról számolt be, hogy jelentős szigorításokat léptetett életbe hétfőtől a szlovén kormány a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Vendéglátóegységek csak védettségi igazolás birtokában, illetve annak hiányában negatív PCR-teszttel látogathatók. Az előírások betartatása az üzemeltető kötelessége, ha elmulasztja, bírságot szabhatnak ki rá, s az üzletet is bezárattathatja a hatóság.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szloveniaban-tovabb-szigoritanak-5738234/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában