Frissen Zalából

2021.10.11. 07:00

Zalacsében is megemlékeztek az aradi vértanúkról

A magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája kötődik október hatodikához, hiszen legnagyobb ikonjainkat végezték ki egyszerre azon a napon Aradon és Pesten – utalt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utáni megtorlásokra Vigh László országgyűlési képviselő.

Gyuricza Ferenc

Idősb Mikó-Baráth György, az Erdeifaluért Alapítvány elnöke (b), Vigh László és Erdei Csaba a megemlékezésen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről Zalacsében, a Trianon Emlékparkban beszélt szombat délután, ahol az Erdeifaluért Alapítvány szervezett megemlékezést, s ahol megkoszorúzták azt az emlékművet, amelyen az Aradon kivégzett 13 honvédtábornok mellett gróf Batthyány Lajos néhai miniszterelnök és a zalai származású Csány László nevét is megörökítették. A képviselő kiemelte: az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörését két szándék vezérelte, egyrészt hogy megszabadítsák az országot az idegen uralomtól, másrészről az igazságtalan hűbéri-földes­úri rendszert szerették volna felváltani egy igazságosabb, Európa fejlettebb országaihoz is igazodni tudó polgári berendezkedéssel. Vigh László arról is beszélt: ezen célok érdekében összefogott a nemzet, s hazánk történelmének legnagyobb kormánya alakult meg, amelynek gróf Batthyány Lajos vezetése mellett olyan kiválóságok voltak tagjai, mint Kossuth Lajos, gróf Széchenyi István vagy a szintén zalai születésű Deák Ferenc.

Idősb Mikó-Baráth György, az Erdeifaluért Alapítvány elnöke (b), Vigh László és Erdei Csaba a megemlékezésen
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A megjelenteket köszöntő Erdei Csaba polgármester a múlt és a jelen között vont párhuzamot. Mint mondotta: hálát adhatunk a sorsnak, hogy saját elveink szerint élhetünk, elmondhatjuk nézeteinket, azokat nem követik véres megtorlások, mint 172 éve. A szervező Erdeifaluért Alapítvány részéről ifj. Mikó-Baráth György újságíró mondott beszédet, a műsorban pedig a Vasboldogi Lányok együttes működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában