Frissen Zalából

2021.10.30. 08:00

Várostörténeti konferencia Zalaegerszeg múltjáról

Széles körű időutazásra invitálta a hallgatóságot a – városi önkormányzat és a helyi identitás és kohézió erősítését szolgáló EU-s program támogatásával megvalósult – tegnapi várostörténeti konferencia, amelynek az Arany Bárány Hotel adott otthont.

Arany Horváth Zsuzsa

Előadók, történészek a konferencia kezdetekor Balaicz Zoltán polgármesterrel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az egybegyűlteket Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, aki a 600 évvel ezelőtti, első mezővárosi említés kapcsán elmondta, a zalaegerszegi érzelmi kötődést a múlt ismerete is erősíti. A város vezetői, lakói nem csak a jelent építik és a jövőbe fektetnek, a múlt értékeit is őrzik, ez utóbbit jelzi az épített környezet felújítása. Jelezte, a szóban forgó TOP-támogatás jóvoltából több kötetet sikerült kiadni, s még két, Mindszentyvel és az egyházüldözéssel kapcsolatos konferencia is várható. A tegnapi tanácskozás is kötetbemutatóval kezdődött: Molnár András Deák Antal hagyatéka címmel írt összegzést.

Előadók, történészek a konferencia kezdetekor Balaicz Zoltán polgármesterrel
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A várostörténeti konferencia keretében bemutatott új kiadvány Deák Ferenc legidősebb testvérének közéleti arcélét rajzolja meg, aki maga is követe volt Zala megyének a pozsonyi reformkori ország­gyűléseken. A kötet egyik fundamentumát az a sokáig lappangó levélhagyaték adja, amelyet nemrégiben találtak meg az országgyűlési könyvtárban.

Az előadások során dr. Bilkei Irén PhD, nyugalmazott főlevéltáros nyitotta a középkori mezőváros mindennapjainak rekonstruálásával, majd dr. Vándor László nyugalmazott múzeumigazgató kalauzolt a török kori, végvári feladatokat adó időszakban. A régészeti feltárások azonosították a korabeli zalaegerszegi várat, amely a mostani törvényszéki épület helyén állt. A huszadik századra figyelve dr. Gyimesi Endre történész a zalaegerszegi díszpolgárokat vette számba 1945-ig. Tizenhat jeles személyiségről szerezhettünk tudomást, valamint a város aktuális vezetésének szempontjairól, amelyek a címadományozást motiválták. (Wlassics Gyulát Kossuth Ferenc és a teljes 1906-os kormány, Rákosi Jenő, dr. Vass József miniszter, Bethlen István, Klebelsberg Kuno, Imrédy Béla, Herczeg Ferenc követi.) Megyeri Anna muzeológus a XIX. század végétől tekintette át Egerszeg sportéletét, benne a korcsolya-, tenisz-, lövész-, kerékpáros-, torna- és labdarúgóegyletek működését, végül Erős Krisztina történész-muzeológus az 1930-as években virágkorát élő kaszaházi Zala-strand bemutatásával idézte meg Zalaegerszeg hangulatos fürdőkultúráját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában