Frissen Zalából

2021.10.06. 14:00

Tízéves a hévízi Zonta Klub

Tíz éves lett a városban működő Zonta Klub.

Péter B. Árpád

Morvai Anikó, Józsvainé Kislőrincz Edit, Sulákné Hontai Mária, Budavári Dorka és Boros Rebeka a pénteki nyitóprogramon Fotó: Péter B. Árpád

Előbb kiállítás nyílt négy, a szervezethez kapcsolódó nő képzőművészeti alkotásaiból, majd másnap egy indiai nyomortelepen végzett munkájáról számolt be Balázs Judit önkéntes. A műsort moderáló Morvai Anikó elmondta: a Zonta Klubot 1919-ben, Buffalóban alapították, és célja, hogy javítsa a nők társadalmi helyzetét, támogassa a hátrányos helyzetű, rászoruló családokat és védelmezze az időseket. A Zonta már világszervezet, 68 országban van jelen mintegy 33 ezer taggal, a szimbóluma pedig a sárga rózsa.

– A Zonta szimbóluma, a sárga rózsa megjeleníti a fényt, az összefogást, a védelmet, a szolgálatot és a megbízhatóságot – fogalmazott Morvai Anikó, hozzátéve: Magyarországon négy Zonta-klub működik, Budapesten, Veszprémben, Szombathelyen és a legkisebb Hévízen, amely tíz éve, 2011-ben alakult.

Dr. Moll Veronika főorvos, a hévízi Zonta-klub elnökhelyettese elmondta: mind a négy múlt pénteken bemutatkozott művész régről kapcsolatban van a szervezettel.

Morvai Anikó, Józsvainé Kislőrincz Edit, Sulákné Hontai Mária, Budavári Dorka és Boros Rebeka a pénteki nyitóprogramon Fotó: Péter B. Árpád

Az este során a közönség elé lépett Budavári Dorka, aki a keszthelyi diákévek után grafikus szakon tanult tovább a szombathelyi művészeti gimnáziumban. Az ő irányzata a grafika – fogalmazott vele kapcsolatban dr. Moll Veronika –, akárcsak Boros Rebekáé, aki a szombathelyi évek után a Képzőművészeti Egyetemre került, ahol most harmadéves hallgató.

A veszprémi Sulákné Hontai Mária nagyon korán érdeklődött a papír, a ceruza és az ecset iránt, de aztán másfelé vetette a sorsa, ám 2013-ban szembe jött vele egy festőművész kurzusra szóló hirdetés. Jelentkezett, és ezt követően már nem volt megállás: Veszprémben, a Balaton körül és Budapesten is egyéni és csoportos kiállításokon vett részt.

Józsvainé Kislőrincz Edit pedig, bár Szegeden született, de 1977 óta hévízi, festőiskolákba, táborokba jár, kurzusokon vesz részt, és sok kiállítása volt már az ország minden részén. Tizenkét éven át vezette a Csárda Galériát, és még ma is festőversenyeket szervez Hévízen. Legutóbb a Szerb Akvarell Társaságtól kapott meghívást, és beválasztották két képét a világ körüli turné alkotásai közé.

Szombaton Kajtárné Varga Ida, a hévízi Zonta Klub elnöke emlékezett az elmúlt tíz év történéseire, majd Süténé Tüttő Beáta önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően felléptek a Zonta által támogatott keszthelyi és hévízi diákok, amit az önkéntes Balázs Judit beszámolója követett, aki a Kalkuttai Szent Teréz anya misszióban, egy indiai nyomortelepen végzett munkájáról beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában