Frissen Zalából

2021.10.21. 08:00

Programsorozattal emlékezik meg három civil szervezet Blazsetin Istvánról Tótszerdahelyen

Vasárnapig tartó programsorozattal emlékezik három civil szervezet a 80 éve született és 20 éve elhunyt Blazsetin Istvánra. A rendezvényt tegnap diákkonferencia nyitotta a Fedák-kúriában. Az író, költő és közéleti személyiség tevékenységével sokat tett a zalai horvátok elismertségéért.

Benedek Bálint

A nyitórendezvényen az iskola tamburazenekara adott műsort Fotó: Szakony Attila

A Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet, a Blazsetin István Horvát Önkormányzat és a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat közösen hirdette meg a Mura menti őszi irodalmi napok rendezvényt. A művelődési intézet vezetője, Matoláné Proszenyák Hajnalka köszöntőjében elmondta: a kettős jubileum kapcsán vasárnapig tartó programsorozatot szerveztek, melynek keretében Blazsetin István életútját iskolás gyerekek mutatják be, felölelve életét és a Mura menti horvátok identitásának megőrzésében végzett munkásságát.

– Az emlékműsor csütörtökön 14 órakor a tótszerdahelyi iskolában folytatódik, ahol egykor tanárként és igazgatóként is tevékenykedett Blazsetin István – folytatta. – Ezt követően a temetőben megkoszorúzzák a síremlékét, majd pénteken 13 órától a megyei horvát önkormányzat szervezésében az Oltalmazó szeretet kápolnától Tótszerdahelyig zarándoklaton veszünk részt. Ezen a napon 17 órától irodalmi kerekasztal-beszélgetésen a Blazsetin-hagyatékról lesz szó, a sorozat végén pedig vasárnap, Blazsetin István születésnapján 11 órakor a tótszerdahelyi templomban imádkozunk a lelki üdvéért.

Matoláné Proszenyák Hajnalkának mint intézményvezetőnek és volt tanítványának is sokat jelent az emlékezés, hiszen a tanár, költő és író sokat tett a horvát értékek megőrzéséért.

A rendezvényen elismeréseket is átadtak. Blazsetin Bernadett, az író lánya elmondta: még kilenc éve alapítottak díjat, mellyel a tótszerdahelyi iskolában egy olyan 8. osztályos diákot ismernek el, aki a horvát nyelvet szorgalmasan tanulja. Az idén a molnári illetőségű Dobos Georgina kapta meg a kitüntetést, míg a felnőtteknél a tótszerdahelyi Mura Hagyományőrző Egyesület szintén a horvát nyelv ápolásáért kapott elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában