Frissen Zalából

2021.10.30. 07:00

Önkéntes munkával tették rendbe a sírokat a külsősárdi köztemetőben

Mindenszentek napja előtt immár évek óta közösségi munkával teszik rendbe azokat a sírokat a község temetőjében, melyeket már hosszabb ideje nem látogat senki.

Gyuricza Ferenc

Bulin István (szemből) és Tóth László falugondnok igazít vissza egy elmozdult fedlapot. Mögöttük Gasparics Győző és Bicsák Róbertné

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az idei munkálatokat pénteken délután végezték el Gasparics Győző polgármester irányításával. A község önkormányzati vezetője úgy fogalmazott: több oka is van ennek az önként vállalt feladatnak. Elsősorban a temetői balesetek megelőzésének szándéka, hiszen előfordul, hogy egyes síremlékek az évek során megsüllyedtek, megdőltek, így – főleg az idősebb korúak számára – nehéz közöttük a járás, de akár le is borulhatnak.

Bulin István (szemből) és Tóth László falugondnok igazít vissza egy elmozdult fedlapot. Mögöttük Gasparics Győző és Bicsák Róbertné
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Ezeket a síremlékeket, például a régi kovácsoltvas kereszteket igyekszünk kiegyenesíteni – magyarázta a polgármester. – Az első ok tehát a balesetveszély elhárítása, hiszen a temető fenntartója az önkormányzat, mi tartozunk felelősséggel annak állapo­táért.

– A második ok a vagyonvédelem, ami szorosan összefügg az imént elmondottakkal – folytatta a polgármester. – Egy síremlék ára ma már több százezer forintot tesz ki, de akár milliós nagyságrendű is lehet. Nem szeretnénk, ha egy esetlegesen ledőlő sírkő kárt okozna a mellette lévőben, ezért is tartjuk fontosnak a kiigazításukat. A munka harmadik oka pedig kegyeleti, a temetőt rendezett állapotban, a sírokat gondozva szeretnénk látni. Mi a szolgáltató önkormányzat elvét valljuk, ebbe az ilyen jellegű önkéntes munkák megszervezése is beletartozik.

Ez utóbbi miatt az elhagyottnak tűnő síremlékeket lesöpörték, megtisztították a falevelektől, megszabadították a mohától, s ha szükségesnek látják, akár virágot is visznek rá. Gasparics Győző szerint ebben a falubeli lakókra is számíthatnak, hiszen őrzik emlékezetükben azokat, akik több évtizeden át Külsősárdon éltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában