Frissen Zalából

2021.10.20. 08:00

Muravidéken is megemlékeztek az ’56-os eseményekről

A szabadság olyan, mint a levegő, egy természetes közeg, amelyben akadályok nélkül élhetünk, s amelyet csak akkor értékelünk igazán, ha a hiányával szembesülünk. E hasonlattal vezette fel köszöntőjét Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen.

Gyuricza Ferenc

Horváth Ferenc

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Lendván már hétfőn este megemlékeztek az ’56-os eseményekről. Horváth Ferenc – aki a szlovén parlament magyar nemzetiségi képviselője is – arról beszélt, hogy nemzetünk nagy pillanataiban az emberek tekintete sosem az egyéni érdekek, hanem az igazság felé fordult. Így volt ez 65 éve is, amikor egy kis nép a fél világot uraló szovjet rendszerrel szállt szembe. Horváth Ferenc kiemelte: a forradalom és szabadságharc bukása után sokan kényszerültek elhagyni hazájukat, s közülük többen éppen a Muravidéken keresztül menekültek.

Horváth Ferenc
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Máthé László Eduárd lendvai magyar főkonzul a megbocsájtásról beszélt. Hangsúlyozta: azok a szovjet katonák, akik ugyancsak életüket vesztették az 1956-os események alatt, ugyanúgy áldozatok voltak, mint a forradalom és szabadságharc magyar hősei.

Az ünnepi beszédeket követően Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház művésze mutatta be a Fedák Sári című monodrámát. Ennek apropóját az is adta, hogy a XX. század első felének ünnepelt primadonnája részére 1904-ben Karabélyos Elek alsólendvai táblabíró vásárolt kúriát a közeli Tótszerdahelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában