Frissen Zalából

2021.10.17. 07:00

Kiskanizsán, az Ács Agrokultúra telepén jártak az Ifjú Gazdák Zala Megyei Gazdakörének tagjai

A kiskanizsai Ács Norbert gazdaságába látogattak nemrég az Ifjú Gazdák Zala Megyei Gazdakörének tagjai.

Horváth-Balogh Attila

Ezúttal Ács Norbert (középen) mutatta be gazdaságát

Fotó: Varga Izsák

Eredendően soros közgyűlé­süket tartották volna meg, ám határozatképtelenség miatt erre nem került sor. Volt azonban gazdaságbejárás, és a legfrissebb információkat is meghallgathatták a jelenlévők a szakmai fórumon.

– Tavaly alakult meg a MAGOSZ ifjú gazda tagozata itt, Zalában, mely az Ifjú Gazdák Zala Megyei Gazdaköre nevet kapta – bocsátotta előre Ács Norbert, aki maga is alapító tag. Jelenleg 630 hektáron gazdálkodik, szántóföldi növénytermesztéssel és húsmarha­tenyésztéssel foglalkozik. – A szerveződés első közgyűlését idén, év elején tartottuk, aztán jöttek a nyári munkák és a szabadságok, ezért a második közgyűlést mostanra szerveztük meg. Engem pedig felkértek, hogy biztosítsak helyszínt és mutassam be a gazdaságomat a kollégáknak.

Ezúttal Ács Norbert (középen) mutatta be gazdaságát

Dencsné Vincze Kinga, a zalai ifjú gazda szervezet elnöke elmondta: a tagok fontos információkat tudhattak meg a gazdaságátadás egyszerűsítéséről Cseh Tibor Andrástól, a MAGOSZ főtitkárától.

– Szó esett a Kúria döntéseiről is, melyek a korábbi metódushoz képest jóval könnyebbé tették a gazdaságok átadását, fiatalítását úgy, hogy közben a megfelelő jogszabályi háttér kidolgozásával kizárták azokat, akik spekulációs szándékkal közelítenek egy-egy adásvételhez – mondta Dencsné Vincze Kinga. – A jogalkotók igyekeztek kiküszöbölni a korábban tapasztalt aránytalanságokat is. Itt azokra az esetekre gondolok, amikor az adásvételi szerződésbe betervezték az ügyvédi és egyéb kapcsolódó költségeket is, ami az elővásárlásra jogosultaknak okozott elsősorban problémát, hiszen ők ezeket a magasabb költségeket érthető módon nem akarták vállalni. A hirdetményközlés mikéntje is változott, már nem kötelező az önkormányzati hirdetőtáblán kifüggeszteni azt, elegendő a magyarorszag.hu oldalon közzétenni. Szabályozták a haszonbérletet: a haszonbérleti díj maximum 20 százalékkal haladhatja meg a helyben átlagosnak tekinthető mértéket.

Az agrárkamarai aktualitásokról és az őstermelőket érintő változásokról Lendvay Miklós, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában