Frissen Zalából

2021.10.14. 14:00

Kétmilliárdos fejlesztés a búslakpusztai hulladékválogató üzemben (videó)

A búslakpusztai hulladékválogató üzemben mintegy kétmilliárd forint értékben valósult meg fejlesztés, amit sajtóbejárás keretében mutattak be szerdán.

Jóna István

A berendezés óránként 2,5 tonna hulladék feldolgozására képes

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

– A megújuló energiaforrások használata, az energiatakarékosság, az újrahasznosítás mind fontos szerepet játszik Zalaegerszeg klímavédelmi stratégiájában. Ezért kiemelt szempont, hogy a hulladékgazdálkodási fejlesztés illeszkedjen ehhez a programhoz – mondta Balaicz Zoltán polgármester. A városvezető a fejlesztés több elemét is kiemelte, melyek a jövőbe mutatva a hulladék modern eszközökkel való feldolgozását segítik.

A berendezés óránként 2,5 tonna hulladék feldolgozására képes
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A fejlesztés részeként új szelektív válogatócsarnok készült, illetve két optikai válogató, ballisztikus szeparátor, rosta és szállítószalagok kerültek beépítésre, 909 millió forint ráfordítással. Új, 720 négyzetméteres tárolócsarnok is épült 284 millió forintból, emellett két hektáron a hulladéklerakó bővítése is megvalósult 675 millió forint költséggel. A kapcsolódó közműfejlesztés 73 millió forintba került – hangzott el.

Vigh László országgyűlési képviselő a bolygó, a környezet védelméről beszélt, aminek első állomása a megfelelő hulladékgazdálkodás.

Bali József, a Zalaispa Nonprofit Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az auto­matikus hulladékválogató rendszer kiváltja, illetve kiegészíti a korábbi kézi válogatókat, és az új rendszer óránként mintegy 2,5 tonna hulladék feldolgozására képes.

Ezt követően Horváth Márton, a Zalai ­Közszolgáltató Nonprofit Kft. ­ügyvezetője mutatta be az üzemet, míg Bauer Arnold, a Zala Müllex Kft. ügyvezetője kiemelte: egy környezettudatosan működő város megérdemli, hogy komplex hulladékkezelési rendszer álljon a helyi lakosság szolgálatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában