Frissen Zalából

2021.10.26. 06:50

Huszonkilencedszer rendeztek természettudományi versenyt a zalaegerszegi Zrínyi-gimnáziumban

Tizennégy meghívott iskola részvételével rendezte meg az Izsák Imre Gyula komplex természettudományi versenyét a hétvégén a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium.

Mozsár Eszter

A diákok csoportbontásban írták ugyanazokat a feladatsorokat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A megmérettetést az előző igazgató, Horváth Attila indította útjára 1992-ben, a mostani volt a huszonkilencedik a sorban. Tavaly a pandémia miatt nem ülhettek be az osztálytermekbe azok a diákok, akik matematikából, fizikából és informatika-programozásból mérték volna össze tudásukat, idén azonban újra megtarthatták a lassan három évtizedes, rangos programot.

A meghívott iskolák utolsó két évfolyamát két-két tanuló képviselte, ők budapesti, szombathelyi, tatai, veszprémi, pécsi, győri, kaposvári, nagykanizsai, keszthelyi és zalaegerszegi intézményekből érkeztek.

A diákok csoportbontásban írták ugyanazokat a feladatsorokat
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– A huszonnyolc versenyzőt nem érte meglepetés, jól fel tudtak készülni, ugyanis a weboldalunkon fent van az összes verseny feladatsora – tájékoztatta lapunkat Kiss Zsolt igazgatóhelyettes, főszervező. – Informatikából nagy segítség az online értékelőrendszer használata, ezt néhány éve vezettük be. A programozásnál a tanulók versenyzés közben azonnal látják, hogy milyen eredményt értek el. A feladatsorokat az iskolától teljesen független bizottság állítja össze. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa, dr. Bérces György a fizika, dr. Zsakó László tanszékvezető egyetemi docens a programozás feladatait készítette el, míg a matematikai feladatsort a Budapesti Műszaki Egyetem tanára, dr. Lángi Zsolt.

– Minden intézmény saját felelőssége a tehetséggondozás. A verseny játék, a feladatok megoldása közben saját magukat, képességeiket is felfedezik, valamint célt találnak a diákok – mondta érdeklődésünkre Schneider János igazgató. – Szeretnénk, ha ez a verseny eszközt adna a kezükbe egy újabb ajtó megnyitásához, ahhoz, hogy az iskolai kötelező tananyagon túl számos területen otthonosan mozogjanak.

Az Izsák Imre Gyula komplex természettudományi versenyt idén a győri Révai Miklós Gimnázium tanulója, Dékány Csaba nyerte. Második a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium diákja, Fogarasi András, míg harmadik a Budapesti Szent István Gimnázium tanulója, Csizmadia Miklós lett. Különdíjat Tóth Bálint (matematika), Jánosik Máté (fizika) és Hartmann Botond (programozás) kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában