Frissen Zalából

2021.10.07. 16:00

Fából készült „időgépet” is épített Pál Ferenc

Egyedülálló ma­kettek sokasága, többek közt a naprendszert ábrázoló planetárium, egy, az időszámítást megjelenítő, 3500 darabból összeállított gépezet, valamint egy fából készült innovatív kerékpár is megtekinthető azon a tárlaton, amely kedd este nyílt a Városi Színház- és Hangversenyteremben.

Gyuricza Ferenc

Pál Ferenc és a 3500 darabból összeállított időgépmodell Fotó: Gyuricza Ferenc

Valamennyi makett és modell készítője a gyertyánosi születésű Pál Ferenc, akinek hobbija a fatermékekkel való foglalkozás. A megnyitón Vaupotic Göncz Elvira, a tárlatot szervező Lendvai Kultúregyesületek Községi Egyesületének elnöke mutatta be az alkotót. Pál Ferenc kohásznak tanult, majd az öntödei iparban használatos modelleket készített, így a fával mint megformálandó anyaggal való foglalatosságra valóban csak a szabadidejében nyílt lehetősége. Mesterművei egyszerre árulkodnak munkaszeretetről, kitartásról, tehetségről, valamint fantáziáról.

Pál Ferenc és a 3500 darabból összeállított időgépmodell
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az alkotások többsége egyedi modell. A legkülönlegesebb a 3500 darabból összerakott időgép, mely egyszerre demonstrálja a Föld Nap körüli keringését, a Hold mozgását, valamint a modern időszámítást. A makett arra is képes, hogy szemléltesse a nap- és holdfogyatkozást, illetve bemutassa a nyári és téli időszámítás közti eltérést. A gyertyán-, juhar- és diófából készült kerékpár pedig nem is csak makett, de működőképes közlekedési eszköz, amivel alkotója több mint ötszáz kilométert tett meg eddig.

Az 1950-ben született Pál Ferenc kiállítása egy új sorozat első eseménye, amely során lendvai alkotók, illetve művészek mutatkozhatnak be a közönség előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában