Frissen Zalából

2021.10.16. 06:50

Deák Ferencre emlékeztek születésének 218. évfordulója alkalmából megyeszerte

Megyeszerte megemlékeztek pénteken Zala szülöttéről, Deák Ferencről, történelmi léptékű politikai életművéről, melynek kiemelkedő eleme a 48-as törvények egy részét őrző 1867-es kiegyezés.

Arany Horváth Zsuzsa, Jóna István

zalaegerszegi megemlékezésen a Zrínyi-gimnázium diákjai is közreműködtek

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A nemzeti szabadelvű Deák Ferenc október 17-én született Söjtörön, a szülőházánál a zalai közélet és a Deákhoz kötődő falvak képviselői együtt emlékeztek. Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta: Deák példakép, büszkeségre okot adó életművet hagyott ránk, ami a politikával foglalkozók számára irányadó. Az általános iskolások műsora idézte fel Deák életét, majd a pályáját Zalában kezdő dr. Németh László Sándor, a Magyar Nemzeti Levéltár Szakmai Koordinációs Igazgatósága igazgatója beszéde emelte ki a közéleti, jogtudósi pályakép máig ható üzeneteit. „Az a jogászi, politikai, emberi minőség iránytűként használható reménytelennek tűnő helyzetekben is, amikor megfáradunk a munkában, a közéletben” – mondta bevezetőül a szónok.

A söjtöri megemlékezés szónoka, dr. Németh László Sándor a Deák Emlékház bejárata előtt
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Deák Ferenc életművének üzenete szilárd identitást, eligazodást ad mindazoknak, akik olyan életminőségre, kiegyensúlyozott hétköznapokra, közéletre vágynak, melyben örömüket, s boldogságukat lelik – hangsúlyozta dr. Németh László Sándor, így folytatva: „Politikusi erényei közé tartozott a kitartás, melyhez kompromisszumkészség párosult, nemcsak a kiegyezést megelőző években, hanem már a reformkorban is… Deák a 19. század egyik legtehetségesebb magyar politikusaként megteremtette Magyarország átalakulásának és fejlődésének törvényi kereteit.” Arra a kérdésre, mit üzen a deáki életmű, ekképp adott választ: „…megalkuvás nélküli, okos kompromisszumokkal lehet csak konszolidált politikai és társadalmi békét teremteni, a hatalom csak eszköz, végcél a népek boldogítása.”

Az emberi szabadságjogokat, köztük a sajtó szabadságát is alapvetően szükségesnek tartó deáki idézeteket sorjázó ünnepi beszéd után a községi népdalkör dalcsokra emelte a rendezvény fényét, majd 21 koszorút helyeztek el a szülőház falánál. A megyei közgyűlés, a zalaegerszegi törvényszék, a rendőrkapitányság, a deáki falvak, a Deák nevét viselő megyei könyvtár, a zalaegerszegi tankerület, a helyi óvoda, iskola, a roma önkormányzat, a söjtöri civil szervezetek és egyesületek emlékező virágai egymás mellett elhelyezve jelképezték: Deák Ferenc századokat átívelő zsinórmérték a zalaiak számára.

zalaegerszegi megemlékezésen a Zrínyi-gimnázium diákjai is közreműködtek
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Deák Ferenc születésének 218. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a zalaegerszegi Deák téren, a néhai jogtudós és politikus szobra előtt. A rendezvényt a Deák Ferenc Technikum, a Zrínyi Miklós Gimnázium és a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szervezte.

Kiss Gábor, utóbbi igazgatója köszöntőjét egy Deák-idézet köré fűzte: „Közpályán a polgártársak bizodalma és szeretete a legnagyobb ajándék”. Úgy fogalmazott: nincs a történelmünkben még egy politikai személyiség, akit olyan közbizalom övezett volna, mint Deák Ferencet. És ez a bizalom máig megmaradt az emberek emlékezetében.

Az ünnepség végén a Deák-­szobornál koszorút helyeztek el a közreműködő iskolák, valamint Söjtör és Kehidakustány, továbbá a Törvényszék, a megyeszékhelyi önkormányzat és a megyei könyvtár képviselői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában