Frissen Zalából

2021.10.10. 18:09

A zalai születésű Márfi Gyula beszélt az elmúlt két évéről, az iszlámról és a mai közéletről is

Előadásokat tartott, könyvet írt, Szellemi Honvédő díjat kapott Márfi Gyula. A nyugalmazott érsekkel az elmúlt két évről, az iszlámról, napjaink egyházi és világi közéletéről beszélgetett a Veszprémi Napló munkatársa.

Balla Emőke / Veszprémi Napló

Márfi Gyula nyugalmazott érsek

Forrás: Napló

Fotó: Penovác Károly

Két éve ment nyugdíjba, mivel telt az elmúlt időszak? Tudom, hogy többször hívták önt misézni, bérmálni, elő­adást tartani.

– Tíz-tizenkét helyen bérmáltam, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében is jártam. Miséztem, előadásokat tartottam, Európa jövőjével kap­csolatban mondtam el gon­dolataimat, búcsúi ünnepségeken vettem részt, könyvet írtam. Pénteken például Mátra­verebély-Szentkút­ra me­gyek, a hétvégén a magyar máltai lovagoknak vezetek majd kétnapos lelkigyakorlatot. Több a program, mint korábban, a tavaly elmaradtak mind most valósulnak meg.

Márfi Gyula nyugalmazott érsek
Fotó: Penovác Károly / Napló

Említette a könyvét, Jegyzetek az iszlámról címmel foglalta össze gondolatait, korábban több előadást tartott a témában. Mikor kezdett érdeklődni az iszlám vallás iránt?

– Kispap koromban a teológián a világ nagy vallásairól szinte semmit sem tanultunk. Ezért volt egy hiányérzetem. Szombathelyen püspöki titkár, irodaigazgató koromban elkezdtem foglalkozni a világ nagy vallásaival (hinduizmus, buddhizmus, sintó, kínai vallások, iszlamizmus). A tanulmányok eredménye az lett, hogy megszerettem a más vallások híveit. Szívembe zártam őket, miközben meggyőződtem róla, hogy a mi vallásunk tökéletesebb. Abban azonban nem vagyok biztos, hogy mi is tökéletesek vagyunk. Nem vagyunk tökéletesek. Ők jobban megtartják a vallásuk előírásait, mint mi a magunkét. Korábban az Alapvető hittan című könyvemben is több oldalt szenteltem a kereszténység és a nem kereszténység kapcsolatának.

A teljes interjút a veol.hu-n olvashatják.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/orommel-fogadtak-dr-marfi-gyulat-a-szulofalujaban-3216796/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában