Frissen Zalából

2021.10.21. 07:00

A nemzeti parkok projektje: Konferencián számoltak be 13 év eredményeiről, fejlesztéseiről Hévízen

Lezárult a PaNa­Net+ program, amelyben három dunántúli nemzeti parki igazgatóság, illetve ausztriai projektpartnerei dolgoztak közösen. A zárókonferencián az együttműködés folytatásának igényéről is beszéltek.

Péter B. Árpád

Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár elismeréssel szól a most zárult programról Fotó: Péter B. Árpád

Két sikeres projektciklus, vagyis 13 év eredményeiről és tapasztalatairól számoltak be az előadók a kétnapos konferencia nyitónapján, érintve a határon átnyúló együttműködés tapasztalatait a természetvédelem, az ökoturizmus, az ökopedagógia és a regionális fejlesztések területén. A magyar-osztrák INTERREG-projektben a Fertő-Hanság, az Őrségi és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) működött együtt hasonló osztrák szervezetekkel.

A konferencia nyitányaként Puskás Zoltán, a BfNPI igazgatója beszámolt arról is, hogy az elmúlt projektciklusban 21 pályázatuk futott, mintegy 6 milliárd forint értékben.

– Ezek között is kiemelkedően sikeres a második generációs PaNaNet+ program – szögezte le a szakember. – Ennek teljes költségvetése 2,7 millió euró volt, amiből a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 486 ezer eurót használhatott fel. A program 2008-as kezdetén elhatároztuk, hogy egyfajta hálózatot hozunk létre Nyugat-Pannónia páratlan természeti örökségére, annak megőrzésére és bemutatására alapozva.

Az igazgató csak néhányat sorolt az eredmények közül. Például 7 napos, több mint 430 kilométeres elektromos kerékpáros természeti élménytúrát szerveztek a Dunától a Muráig, s közös információs táblákat helyeztek el a nemzeti parkokban Burgenlandtól Zaláig.

A BfNPI ebből a pályázatból finanszírozta például a muraszemenyei vízitúrabázis továbbfejlesztését, a kápolnapusztai bivalyrezervátum korszerűsítését, emellett vízitúravezető-képzést is szerveztek.

Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár elismeréssel szól a most zárult programról
Fotó: Péter B. Árpád

Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár arról is beszélt a konferencián, hogy Nyugat-Pannónia Ausztria és Magyarország közös természeti öröksége, amely kimagasló jelentőségű európai viszonylatban is. Erre vigyáz a PaNaNet hálózat négy nemzeti és kilenc natúrparkja, segítve a térség megismerését.

– Az elmúlt 13 év eredményeit felsorolni szinte lehetetlen – szögezte le a politikus –, hiszen a munka érintett az ökoturizmustól a szemléletformáláson át a környezeti nevelésig nagyon sok területet.

Dr. Rácz András azt mondta: a BfNPI a vízi infrastuktúrára koncentrált, a Fertő-Hanság NPI a fogyatékkal élők igényeit helyezte előtérbe, míg az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a hagyománytiszteletet helyezte a középpontba ebben a programban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában