Frissen Zalából

2021.09.10. 14:00

Zalaegerszegen rejtett el miniatűr ajtókat Vári Tamás, a Zorro képregény rajzolója

Ha eddig nem tudta, most eláruljuk: legutóbb egy zalaegerszegi kötődésű művész rajzain kelt életre az egyik legismertebb maszkos igazságosztó.

Rákos Bianka

2019-ig nem volt arra példa – legalábbis hivatalosan –, hogy teljes egészében magyar készítésű képregény hasábjain elevenedjen meg egy nemzetközileg ismert hős. Zorrót bizonyára senkinek sem kell bemutatni, hiszen számtalan filmben, sorozatban és játékon is visszaköszönt az alakja. A magyar Zorro képregény Vári Tamás keze munkáját is dicséri, aki alkotótársaival, Vadas Máté színezővel és Tálosi András íróval közreműködve dolgozott az igazságosztó legújabb kalandjain.

Vári Tamás Fotó: Rákos Bianka

Tamás bár Budapesten született, és ott is nőtt fel, több éven keresztül élt a zalai megyeszékhelyen, csak a közelmúltban költözött el, ám akkor sem ment messze. Jelenleg Őrimagyarósdon él, de gyakori vendég Zalaegerszegen, annyira, hogy a helyieknek kis „meglepetéseket” is elrejtett a város különböző pontjain. Helyi arcok sorozatunkban munkáiról és természetesen a Zorro képregényekről is kifaggattuk.

Hogyan indult a rajzolás iránti szenvedélyed?

- Már óvodában is imádtam rajzolni és ez egész életemen át végigkísért. Felső tagozatosként különórákra jártam, később pedig ez alapján választottam középiskolát is: Budapesten a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tanultam, ahol kiváló a rajzképzés. Ezután egy dekoratőr, kirakatrendező OKJ-s tanfolyamot is elvégeztem, majd Kaposvárra kerültem, ahol színházi díszlet- és jelmeztervezőnek tanultam. Mindig úgy választottam iskolát, hogy lehessen rajzolni. Nem volt vele kifejezetten célom, csak szerettem és kész.

Képkocka a magyar Zorro képregényből Forrás: Facebook Vári Tomi Art

Hogyan kötöttél ki végül a képregényeknél?

A színházi rész nem igazán fogott meg, mindig inkább a grafika érdekelt. 2010-ben jöttek képbe a képregények, amikor végeztem a sulival. Bekerültem egy képregényes alkotócsoportba, amit Tálosi „Spuri” András képregényalkotó szervezett össze. Úgy gondolta, sokan szeretnének Magyarországon képregényekkel foglalkozni, ám igazán senki sem tudja hogyan kezdjen neki, mivel nincs ilyen képzés, sem iskola. Az interneten toborzott embereket: így született meg a 5panels. A név egy játékból ered, ahol egy művész öt képkockában rajzol meg egy történetet, amelyet egy másik szintén 5 képkockában folytat. András nagyon ambiciózus, rengeteg ötlete volt: adtunk ki közös kiadványokat változatos témában, amelyeket rendezvényeken, képregénybörzéken árultunk.

Ha már képregények, biztosan volt olyan, ami hatással volt rád.

Bizony. Én a realisztikusabb ábrázolást szeretem, például a szuperhős képregényeket. Ezekben a rajzolók törekednek a karakterek anatómiailag pontos megjelenítésre, ellenben például egy Kázmér és Hubával, ahol a szereplők karikatúraszerűek. Fiatalabb koromban a Kandi lapok által magyarul is kiadott X-Ment például imádtam. E mellett nagy kedvenc még a V, mint vérbosszú is.

Jelenet a Fekete Holló című képregényből Forrás: Facebook Vári Tomi Art

Milyen történeten dolgoztál eddig a Zorron kívül?

Andrásnak támadt egy ötlete: készítsünk képregénymagazint, amely újságosoknál is kapható. A címe Epic Line Magazin volt, amelyben több különböző, folytatásos sztori jelent meg. Amin én is dolgoztam, az a Fekete Holló volt, aki Zorróhoz hasonlóan egy maszkos igazságosztó, ám története hazai környezetben, a századfordulós Tabánban játszódott. A történetet Tálosi Andás írta, Vasas Máté digitálisan színezett, én pedig a rajzokért feleltem.

Ezek szerint Zorro már nem is volt annyira idegen számodra!

Valóban nem, ráadásul azon is ugyanezzel a csapattal, ugyanebben a felállásban dolgoztam.

Zorro ugyebár nemzetközileg ismert figura. Hogyan sikerült megszereznetek az engedélyt Amerikából?

Már a Fekete Holló időszakában gondolkodtunk rajta: mi lenne, ha valami komolyabb, már bejáratott címbe is belevágnánk. Egy ilyen licensz nem olcsó, viszont a Zorroval nagy szerencsénk volt, mivel nem egy hatalmas képregénykiadó, mint a DC vagy a Marvel tulajdona. Ők inkább csak lefordíttatják a már megjelent kiadványaikat más nyelvekre. E mellett a Zorro regényként jelent meg először, a brandet pedig a Zorro Productions Inc. kezeli, aki eladja azoknak, akik mondjuk filmet, vagy esetünkben képregényt csinálnának belőle. Megkerestük őket a 12 részes Zorro-képregénysorozat ötletével, készítettünk próbaoldalakat és szinopszist a történetről. A legnagyobb örömünkre úgy gondolták, hogy a munkánk megüt egy bizonyos színvonalat, így teljesen szabad kezet kaptunk nemcsak a rajzokhoz, de a sztorihoz is.

Zorro jelmezének terve Vári Tamástól Forrás: Facebook Vári Tomi Art

Ha jól tudom eddig három rész készült el…

Igen, de úgy néz ki nem is lesz több. A negyedik már majdnem elkészült, amikor beütött a koronavírus, ami összességében sem a lapkiadásnak, sem a képregény kiadójának nem tett jót.

A Zorro harmadik részének borítója, amelyet egy vendégrajzoló, Felvidéki Miklós rajzolt.

Hogy kicsit más vizekre is evezzünk: a rajzolás mellett a nyár folyamán több mini ajtót is elrejtettél Zalaegerszeg különböző pontjain. Ehhez honnan jött az ötlet?

Összesen három ilyen ajtócska készült el, ám az egyiknek már nyoma veszett – hogy mégis hogyan, az számomra is rejtély, ugyanis leteszteltem és nem tudtam kézzel leszedni. Az ötlet egyébként az internetről származik, ott láttam ezekhez hasonló miniatűr ajtókat. A jópofa street artok mindig tetszettek, gondoltam több zalaegerszeginek is feldobhatom vele a napját…

Miniatűr ajtó a Kertvárosban. Sajnos már azóta eltűnt... Forrás: Facebook Vári Tomi Art

Hol vannak pontosan?

Amelyikről már csak múlt időben beszélhetünk, a Köztársaság úton a bevásárlóközponthoz közeli lépcsősoron volt, a másik pedig a zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskolánál látható. A harmadik a Borbély György közben van és egy ismerősöm borbélyszalonját ábrázolja. Amikor kikerült, még egy játékot is szervezett: az első öt ember aki megtalálta, hajvágást nyerhetett.

A Liszt-iskolánál elhelyezett ajtót Zorro ihlette Forrás: Facebook Vári Tomi Art

Tervezel még ilyeneket készíteni?

Igen, szeretnék. Egy ismerősömnek például olyan ötlete támadt, hogy legyen nyitható, benne egy kedves kis üzenettel. Akár beltérben is meg lehetne oldani, mivel amelyek kint állnak, eléggé ki vannak szolgáltatva a természetnek. Még én is csak kísérletezgetem az anyagokkal és a festékekkel.

Tamás szeret különböző anyagokkal kísérletezni. Ez a Freddy Krueger égetgető gyurmából készült, és még világítás is van benne! Forrás: Facebook Vári Tomi Art

Láthatjuk még valahol a munkáidat?

Hogyne! Zalaegerszegen szeptember 11-én a Képregénybörzén lesznek láthatóak a munkáim, illetve rajzolni is fogok. Nemrég megkerestek egy budapesti galériától is, ahol több grafikus munkájával együtt kiállítják több rajzomat, illetve printeket a Zorroból. A kisplasztikáimra is kíváncsiak voltak, így a nemrég égethető gyurmából készült Freddy Krueger is velem utazik…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában