Frissen Zalából

2021.09.24. 09:30

Visszaszállították a középkori téglaégető kemencéket a zalaegerszegi Mindszentyneumba

Visszakerültek a középkori téglaégető kemencék egykori helyükre, pontosabban, a Mindszentyneumba, ahol a Zala megye középkori emlékeiből nyíló kiállítás részei lesznek, téglától a templomig címmel.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

Lapunkban is többször beszámoltunk róla, miszerint az új múzeum építését megelőző régészeti feltáráson középkori téglaégető kemencék maradványait is megtalálták, s ezekből kettő olyan állapotban mutatta magát, hogy a megmentésük reálisnak tűnt. Bár szóba került, hogy eredeti helyükön őrizzék meg a kemencéket, és üveglap alatt lehessen majd őket megtekinteni, de az építkezéssel járó gépi földmunkák ezt nem tették lehetővé. Ekkor döntöttek a kiemelésről, az országban azonban ilyen nagy méretű – körülbelül 20 és 15 négyzetméter alapterületű- téglaégető kemence mozgatására még nem volt példa, korábban egy kis méretű, 2x2 méteres Árpád-kori kemencét emeltek ki a lelőhelyéről Budapesti Történeti Múzeum szakemberei.

Fotó: Pezzetta Umberto

A kényes és egyben nehéz művelet 2020 februárjában kezdődött, az építményeket több tucat darabra választották szét, majd tömbökben elszállították restaurálásra. A munka ez elmúlt napokban befejeződött, és a gondosan becsomagolt darabokat már elszállították a Mindszentyneumba, ahol elkezdődhet a visszaépítésük.

Fotó: Pezzetta Umberto

Simmer Lívia, a Göcseji Múzeum régészeti osztályának vezetője a leletekről szólva úgy fogalmazott, a város kevés számú középkori emléke gyarapodott a 14. század végén, 15. század elején működött kemencékkel. Magyarázatként hozzáfűzte, a település az idő tájt került a veszprémi püspökséghez, és ekkor kezdődött meg a püspöki udvarház építése és ebben az időben építették át a korábbi gótikus templomot. Ezekhez az építőanyagot helyben állították elő a téglaégető kemencékben.

Fotó: Pezzetta Umberto

A várhatóan jövő márciusban megnyíló kiállítás látogatóit virtuális eszközök és animáció is segíti majdan, hogy megismerhessék, miként zajlott anno a téglák gyártása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában