Frissen Zalából

2021.09.21. 06:50

Újabb rangos elismerést kapott a hévízi gyógytó

Újabb fontos elismerést kapott a hévízi gyógytó, amely egy rangos nemzetközi szakmai portál szerint Európa harmadik legjobb fürdője. A top 10-es mezőnyben még egy hazai szereplő, a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő kapott helyet.

Péter B. Árpád

A világhírű hévízi gyógytó és a tradicionális kúra millióknak hozott már gyógyulást

Forrás: Zalai Hírlap / Archívum

A Lonely Planet online utazási magazin 20-as listájára a travelo.hu hívta fel a figyelmet. Az összeállítás a legjobbnak tartott európai fürdőket veszi lajstromba.

A világhírű hévízi gyógytó és a tradicionális kúra millióknak hozott már gyógyulást
Fotó: Zalai Hírlap / Archívum

A Hévízi-tó a harmadik helyre került, amelyhez a Vissza a természethez mottót választotta a magazin. A nemzetközi szakmai portál kiemelte: a tavirózsákkal és gondozott parkokkal szegélyezett város a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes gyógyvizű tavával büszkélkedhet, amely télen is látogatható.

Különlegességét többek között az adja, hogy ellentétben a többi meleg vizű tóval – amelyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak –, a Hévízi-tó tőzegmedrű, s a 38 méter mély forrásbarlangból feltörő, percenként 30-40 ezer liter hozamú, 38 fokos víz táplálja.

A világhírű hévízi gyógyvíz például reumás mozgásszervi panaszok, ízületi és gerincbetegségek, baleseti sérülések, krónikus nőgyógyászati panaszok esetén javallott, és bizonyítottan hatékony rehabilitációs kezelésekre is. A Hévízi-tavat és a tradicionális hévízi gyógyászatot 2015-ben hungarikummá nyilvánították.

A Lonely Planet listáján az első helyen az izlandi Kék lagúna végzett. A Reykjavíktól 30 percre fekvő, zord lávamezők közt elterülő, élénk türkizkék medence azonban nem természetes képződmény: ásványi anyagokban gazdag vize a közeli Svartsengi geotermikus erőműből érkezik.

A második az angliai Bath-ban található Thermae Bath Spa lett, amelyhez a magazin leginkább a romantikus jelzőt érezte találónak. Ez Nagy-Britannia egyetlen termálforrása, amelynek vizét a keltáktól a szászokig sokan élvezték a történelem során. A forrást a legenda szerint Bladud nevű király fedezte fel 863 körül.

A budapesti Széchenyi Gyógyfürdő hetedik lett a maga 18 medencéjével, valamint 10 szaunájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában