Frissen Zalából

2021.09.29. 06:50

Új határátkelőket nyitnak – Magyar–horvát külügyminiszteri találkozó Nagykanizsán

Fejleszteni kell a magyar–horvát határon a közlekedési infrastruktúrát, ami nem csak a térségben élő közösségek szorosabb együttműködését segíti elő, de gazdasági érdek is – jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután a horvát kormány két tagját fogadta Nagykanizsán.

Pásztor András

Kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta Gordan Grlic-Radman horvát külügyminisztert és Natasa Tramisak horvát regionális fejlesztési és az uniós alapokért felelős minisztert a Medgyaszay Háznál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy fontos, a határ menti közösségek élete szempontjából is kiemelt jelentőségű kérdésekről egyeztetett Horvátország külügyminiszterével, valamint a területfejlesztésért és európai uniós alapokért felelős miniszterével, Gordan Grlic-Radmannal és Natasa Tramisakkal. A magyar miniszter hangsúlyozta, hogy az együttműködési lehetőségeket akkor lehet igazán kihasználni, ha minél sűrűbb az összeköttetés a két ország, a határ két oldalán élő közösségek között. Ezért úgy döntöttek, hogy magasabb fokozatba kapcsolják az erre szolgáló infrastruktúra fejlesztését.

Kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta Gordan Grlic-Radman horvát külügyminisztert és Natasa Tramisak horvát regionális fejlesztési és az uniós alapokért felelős minisztert a Medgyaszay Háznál
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Jelenleg hét átkelő van a magyar–horvát határszakaszon, s az átlagos távolságuk egymástól 50 kilométer, míg Nyugat-Európában ez mindössze 2-4 kilométer – mutatott rá a problémára Szijjártó Péter. – Ilyen adottságok mentén pedig lehetetlen teljes mértékben kihasználni a szomszédságból fakadó előnyöket. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy az M6-os autópályát meghosszabbítjuk a határig, miközben horvát barátaink is építkeznek, majd 2024-ig Ivándárdánál összekötjük a két autópályát. Emellett folytatódik a Murakeresztúr és Kotoriba közötti híd építése a Murán, a tervezésre közösen nyertünk forrást az EU-tól. Új átkelőket is nyitunk Sárok és Főherceglak (Knezevo), illetve Zákány és Gotalovo között, lerövidítve a kerülőket a helyiek számára.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a bejelentett intézkedések rendkívül előnyösek lesznek a helyi közösségek és a gazdaság számára is. Utóbbi kapcsán pedig kitért arra, hogy a magyar–horvát kereskedelem volumene az idei év első felében 13 százalékkal növekedett. A miniszter tájékoztatása szerint fokozni kívánják az energetikai együttműködést is, ezért a kormány javaslatot tett a magyar és a horvát gázvezetékrendszer integrációjára, hogy ezáltal is erősödjön a régió versenyképessége.

Gordan Grlic-Radman, Horvátország külügyminisztere (balról), Natasa Tramisak, Horvátország területfejlesztésért és európai uniós alapokért felelős minisztere és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a tárgyalást követő hivatalos fotózáson
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

Gordan Grlic-Radman a magyar és horvát együttműködést gördülékenynek és gyümölcsözőnek nevezte. Mint fogalmazott: Horvátország számára is fontos a két ország közötti közúti infrastruktúra fejlesztése, hiszen az idén is több mint 400 ezer magyar turista érkezett az Adriához.

Közösen nyertek pénzt a Mura-híd tervezésére az uniótól

– Reményeim szerint pár éven belül a schengeni határ is kitolódik, s akkor különösebb határellenőrzés nélkül utazhatunk magyar barátainkhoz, vagy ők hozzánk – mondta a külügyminiszter.

Natasa Tramisak kijelentette: ahogy eddig is, úgy a jövőben is közös pályázatokra van szükség, melyek a kulturális együttműködés mellett a gazdasági szektor szereplőit is erősíthetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában