Frissen Zalából

2021.09.19. 11:30

Sírva hívott fel, hogy öngyilkos lesz – a zalai Lelki Segély Szolgálat mindennapjai

Az életben olykor vannak nehéz pillanatok, amikor az ember teljesen kilátástalannak érzi helyzetét. Segítség azonban mindig van. Ennek a problémának a megoldásáról beszélgettünk Zaleczky Elzával, a Zalai Mentálhigiénés Egyesület elnökével, a zalaegerszegi Lelki Elsősegély Telefonszolgálat vezetőjével.

Józsa Zsuzsa

Fotó: illusztráció/pixabay

- Emlékszem, nem is olyan régen, egy 18 éves lány hívott fel sírva és azt mondta, most öngyilkos lesz. Kérdeztem az okokat, ő pedig zokogva mesélte, hogy családi gondokkal küzd. De ezek valójában nem az ő problémái voltak, hanem a szüleié. A lány az apukájánál került elhelyezésre, elszakították a testvéreitől és nagyon gyakran érezte magát feleslegesnek. Végül annyira megoldhatatlannak tűnt számára ez a probléma, hogy az öngyilkosságban látta a kiutat – emlékszik vissza a szakember.

Mindig van kiút

- Megbeszéltük vele a lehetőségeket és hogy ő, mint 18. életévét betöltött fiatal, már egyedül is fordulhat pszichiátriai ellátás keretében segítségért. A lány elfogadta a tanácsot, végül megértette, hogy ez nem az ő hibája: így sikerült megnyugtatni és reménnyel útjára engedni. Bízom benne, hogy végül személyesen is segítséghez fordult.

Mi a Lelki Segély Telefon Szolgálatnál csak egy találkozás nélküli hang vagyunk

A telefonos Lelki Segély Szolgálat mindig elérhető. A vonal végén pedig olyan jól képzett önkéntesek ülnek, akik azonnali segítséget, lelki támogatást tudnak nyújtani.

Zaleczky Elza, a zalaegerszegi Lelki Elsősegély Telefonszolgálat vezetője. Fotó: Zaol

-Nagyon fontos a mi munkánkban, hogy ne essünk kétségbe. Ha behullunk a gödörbe a hívónk mellé, akkor nagy bajban vagyunk mi és a telefonálónk is. Ezt nem engedhetjük meg magunknak. Ahhoz, hogy valaki segítő szolgálatot tudjon nyújtani, kell egyfajta személyiségbeli adottság. Olyan emberekre van szükség, akik képesek arra, hogy a szabadidejükben segítsenek másoknak, akik képesek erőt mutatni a hozzáfordulóknak – közli Zaleczky Elza.

A köszönet nem nyilvánul meg anyagi juttatásban

- A szolgálat vezetőségének kell gondolni arra, hogy elismerje az önkéntesek feladatát és köszönetet is mondjon. Túl sok lehetőségük nincs erre, de ami van, azt mind az önkénteseinkre fordítjuk. Mindig megerősítjük bennük, hogy jól csinálják amit csinálnak.

A zalaegerszegi szolgálatnak több száz hívása van egy hónapban

A telefonhívások között a leggyakoribb probléma a magány, izolálódás, de több megkeresésük van párkapcsolati problémákkal, illetve generációk közötti konfliktusokból eredően is. Emellett gyakori gond még a közeli hozzátartozó elvesztése.

- Az ember néha lélektani krízisbe kerül. Ez azt jelenti, hogy a személy egy olyan helyzetben találja magát, amit az addig jól bevált működési módjaival nem tud megoldani. Ebben a helyzetben pedig eljuthat oda, hogy megfogalmazódik benne: „tehetetlen vagyok és öngyilkos leszek”. Ha azonban segítséget kér, az már jó megoldás. Mi pedig azonnal elérhetőek vagyunk.

Az ember néha lélektani krízisbe kerül, de fontos megérteni, hogy mindig van kiút és segítség. Fotó: illusztráció/pixabay

 

A telefonos Lelki Segély Szolgálat sokszor életmentő tevékenységet folytat

-Az érzés, hogy képes vagyok segítséget nyújtani, nagyon felemelő. A szolgálatnál pedig egy olyan nagyon jó csapatnak lehet az ember a tagja, ahol mindenki ezzel a lelkülettel rendelkezik. Segíteni jó, meg kell próbálni – mondja a zalaegerszegi Lelki Elsősegély Telefonszolgálat vezetője.

Ha Ön úgy érzi, szívesen segítene másokon, van rá lehetőség

Elvárás az érettségivel való rendelkezés, a többit személyiségében kell, hogy hozza az illető – a tudást pedig hozzáadják, ugyanis az önkéntesek egy 100 órás időtartamban megvalósuló képzésen vesznek részt, ami természetesen ingyenes lesz részükre.

Leendő önkénteseket nem csupán Zalaegerszegről és közvetlen környékéről várnak, hanem a megye bármely településéről. Érdeklődni és jelentkezni az [email protected] email címen lehet.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában