Frissen Zalából

2021.09.04. 06:50

Rendhagyó megemlékezéssel indult az idei vadászati évad

Rendhagyó megemlékezést tartottak a megye vadászai pénteken a Sohollári-völgyben, a vadászati évadnyitók szokásos színhelyén, ám idén elmaradt az ünnepség.

Arany Gábor

Győrvári Attila, a megyei vadászkamara titkára felszegeli a névtáblákat az emlékfára

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

A harmincéves múltra visszatekintő zalai rendezvényről a járványhelyzet okozta bizonytalanság, valamint az országos évadnyitóval való egybeesése miatt kényszerültek lemondani, ahogy erről dr. Nádor László, a vadászkamara területi szervezetének vezetője beszámolt az ünnepségen.

Győrvári Attila, a megyei vadászkamara titkára felszegeli a névtáblákat az emlékfára
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Szavait követően a hagyományaikhoz illően a zalai vadásztársadalom képviseletében dr. Nádor László, valamint Pálinkás Róbert, a vadászszövetség megyei elnöke és Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója megkoszorúzta a Hét vezér millecentenáriumi kopjafáját. Ez után a vadászok emlékfájára két apró levél került fel, idézve dr. Fatalin Gyula és Varga Ernő alakját. A tavaly szeptember óta elhunyt két vadászról Varga Gellért, a kamara kulturális bizottságának elnöke szólt. Mint felidézte, az egervári születésű Fatalin Gyula Sopronban szerzett erdőmérnöki diplomát 1957-ben, majd élete végéig Zalában dolgozott.

Fatalin Gyula a zalaegerszegi erdőfelügyelőséget is igazgatta. Nevéhez fűződik egyebek mellett az Azáleás-völgy kialakítása, 15 éven át volt megyei vadászmester.

Varga Ernő soproni tanulmányok után került Zalába, erdészeti, vadászati felügyelőként is dolgozott, majd 1974-től a megyei fővadászi posztot töltötte be, és – mint elhangzott – Zala megkerülhetetlen vadászati ikonjává vált. Kezdeményezője, szervezője volt az országban elsőként megrendezett Hubertus-misének. Névtáblájukkal immár három tucat fénylő levél emlékeztet az elhunyt zalai vadászokra.

Délután a megyeszékhelyen a díszteremben vadászati konferenciát rendeztek. Ezen egyebek mellett szó esett az afrikai sertéspestis magyarországi terjedéséről. A jelenlegi helyzetről, a fertőzés terjedését lassító intézkedésekről dr. Lorencz András, az Országos Járványügyi Központ munkatársa beszélt. A veszélyes üzemek találkozása, a vadgazdálkodás és közlekedés került még terítékre, amint azt Óberling József ezredes, rendőrségi főtanácsos hangsúlyozta. Homola László, az ST-System Novum Kft. ügyvezetője pedig az erdő- és vadgazdálkodásban alkalmazható drónokról szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában