Frissen Zalából

2021.09.08. 06:50

Otthon helyett otthonuk lesz – költöznek a diákok a zalai kollégiumokba is

A felsőoktatásban részt vevő hallgatók a napokban foglalják el kollégiumi helyeiket, hiszen hamarosan indul az új tanév.

Arany Horváth Zsuzsa, Benedek Bálint

A napokban csupa egészséges gólya költözött be Nagykanizsán az egyetem Zárda utcai kollégiumába. A képen Kloknicer Domonkos, Torma- Paluska Ágnes kollégiumvezető és Kakuk Dániel Martin

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A Pannon Egyetem Nagykanizsa-Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Zárda utcai kollégiumában például aki igényelt, kapott szobát. Az intézmény igazgatója, dr. Tóth-Kaszás Nikoletta elmondta: elkezdődött a regisztrációs hét, minden hallgató megérkezett. A gólyák az ismerkedésen túl beiratkoztak, illetve különféle szintfelmérőket is írtak, szaktájékoztatón vettek és vesznek részt. A hét további részében pedig, idei újdonságként, tanulás-módszertani tréninget tartanak nekik.

A napokban csupa egészséges gólya költözött be Nagykanizsán az egyetem Zárda utcai kollégiumába. A képen Kloknicer Domonkos, Torma- Paluska Ágnes kollégiumvezető és Kakuk Dániel Martin
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A tapasztalataink szerint sokszor túl nagy kihívás a középiskolákból érkezőnek, hogy az egyetemen teljesen új rendszer szerint kell tanulniuk – folytatta. – Szeretnénk eligazodást nyújtani, hogy miképp tervezzék a következő félévüket. Az évnyitót már a tanítási időben, szeptember 15-én tartjuk, kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező hallgatóink és vendégek előtt. Ezt a félévet jelenléti oktatással indítjuk, azzal a fenntartással, hogy a járványügyi szabályozásokhoz alkalmazkodunk.

Az igazgató hozzátette: a kollégiumban nem kötelező a védettségi igazolvány megléte, ám arra figyeltek, hogy kizárólag egészséges hallgatók költözzenek be. Ha valakinél később jelentkeznek a fertőzés jelei, őt izolálják, majd orvosi vizsgálat és a tesztek után döntenek a továbbiakról. Folytatás Otthon helyett… címmel az 5. oldalon.

Elsőéves egyetemisták a zalaegerszegi kampusz kollégiumában: Hipságh Péter és Kollár Bence, jobbra Nagy Antal, a kollégium vezetője
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Torma-Paluska Ágnes, a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány kollégiumának vezetője a Zárda utcai épületben elmondta: abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy amelyik hallgató felvételt nyert az egyetemre és 20 kilométernél távolabbról érkezik, mindig kap kollégiumi elhelyezést.

– Az idén 46-an költöztek be, közülük 11 az elsőéves, sőt, egy marokkói PhD-hallgató is érkezett – folytatta. – Az első, amolyan barátkozós, beszélgetős napot megtartottuk, de az újaknak a felsőbb évesek még szerveznek egy városi túrát. Ebben a praktikus helyek felkeresése éppúgy szerepel, mint a szórakozóhelyek bemutatása.

Többen ottjártunkkor kászálódtak ki az ágyból, amiből arra következtettünk, hogy szó szerint kényelmes szobákban pihenhetnek majd a hallgatók. Egyikük, a fővárosi Kloknicer Domonkos megerősítette ezt, hozzátéve: ugyan korábban egyedül aludt, így a szobatársat még szoknia kell, örül neki, hiszen Kakuk Dániel Martin is mérnök-informatikusnak tanul. Alig várja, hogy végre elkezdődjön a jelenléti oktatás, s bízik benne, hogy a helyzet nem változik, ugyanis Nagykanizsa messze földön híres családias hangulatáról.

– Veszprémben már elkezdtem az egyetemet egy másik szakon, de a kanizsai mérnök-informatika képzésről olyan jó véleményeket hallottam, hogy váltottam – fűzte hozzá a zalaegerszegi Kakuk Dániel. – Ráadásul állítólag itt összetartó, jó közösség alakult ki, a döntésem meghozatalában ez is segített.

A hallgatókat a kollégiumban amolyan szenior segítőként a végzős Kovács Zoltán terelgeti. Szerinte a jelenléti oktatással együtt felszabadultabb légkör fogadhatja a közösséget.

Bőröndök, dobozok, háztartási eszközök, izguló anyukák, várakozással teli ifjú egyetemisták. Vasárnap délután jártunk a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában, ahol a Gasparich úti zöld kampusz H épületében nagy volt a sürgés-forgás. Kétszáz egyetemi hallgatót fogad a kollégium, ők lesznek a jövő gazdaságinformatikusai, mechatronikai mérnökei, pénzügyi és számviteli szakemberei, bankárai, közgazdasági elemzői.

– Hipságh Péter vagyok, Sopronból érkeztem, mechatronikát fogok tanulni – válaszolta két szekrénypakolás között a fiatalember, aki a szüleivel jött beköltözni. – Remélem, beválik a számításom, relatíve közel van az otthonomhoz az intézmény, családiasnak találom, és a város is barátságos.

Szobatársa, Kollár Bence a horvát határ melletti Berzencéről érkezett, gazdaságinformatikus szakon tanul, ő is annak örül, hogy közel lesz az otthonához az egyetem.

A kollégium kondícióiról a beköltözésben segítő Nagy Antal kollégiumvezetőt kérdeztük, aki augusztus 1-jén vette át a szálláshely vezetését.

– Szeretném, ha a Zalaegerszegi Egyetemi Központ hallgatói számára felsőoktatási tanulmányaik alatt minőségi lakhatást biztosíthatnánk – tájékoztatott Nagy Antal. – Azon dolgozunk, hogy összetartó közösséget kovácsoljunk, hogy hallgatóink zalaegerszegi tartózkodása életük meghatározó és felejthetetlen néhány éve legyen, amelyre a későbbiekben is szívesen emlékeznek vissza.

A kollégium a kampusz területén helyezkedik el, nyugalmas zöld környezetben, az oktatási helyszínek alig pár lépésnyire vannak. Egy lakóegység két szobából áll, egy szobában két hallgatót tudnak elhelyezni, minden lakóegységhez külön fürdőszoba tartozik. Szintenként közös konyha áll rendelkezésre.

– A hallgatóink augusztusban jelentkezhettek, a kollégiumban 200 hallgatót tudunk elhelyezni. Szerencsére minden jelentkezőt fel tudtunk venni a felvételi eljárás során, továbbá a PTE (pécsi egyetem zalaegerszegi képzőközpontja) hallgatóinak is tudtunk szállást biztosítani. Néhány férőhelyünk még szabad, várja az egyetemisták jelentkezését. Ez a lehetőség továbbra is adott mind a Pannon Egyetem, mind a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak. Van néhány vendégszobánk is, ahol a levelezős hallgatókat, konferenciák, rendezvények résztvevőit helyezhetjük el, s egyéb igényeket is ki tudunk szolgálni, legyen az osztálykirándulás vagy egyéb szállásfoglalás.

A közös tanulásra lehetőséget biztosítanak tanulószobáikban. Szintenként van lehetőség kiscsoportos vagy nagyobb közösségi tanulás, előadások megtartására – vázolta a lehetőségeket az igazgató.

A közösségi élet és a szabad­idő hasznos eltöltéséhez két konditerem biztosít sportolási lehetőséget a fiataloknak. A közösségi terekben biliárdozhatnak, csocsózhatnak vagy pingpongmeccseket is játszhatnak.

– Reméljük, a következő tanév végig jelenléti oktatással zajlik és közösségi programjaink újra összehozzák majd a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában