Frissen Zalából

2021.09.17. 07:00

Mi lesz a zalaegerszegi téglaégető kemencék sorsa?

A Mindszentyneum legtekintélyesebb méretű kiállítási darabjai lesznek azok a téglaégető kemencék, amelyeknek immár a szállítását készítik elő.

Arany Gábor

Fotó: Szekeres Péter

A múzeum építése előtti megelőző feltáráskor került elő két, 14–15. századi kemence, amelyekben anno az alapanyagokat készítették a korábbi gótikus templom átépítéséhez, illetve a veszprémi püspöki udvarház felhúzásához. Az épített örökséggé nyilvánított kemencéket több darabban kiemelték 2020 februárjában, majd raktárba szállították, és azóta megtörtént az állagmegóvásuk. Hamarosan elszállítják a Mindszentyneumba, majd összeállítják. A művelet nehézsége elképzelhető a méretek alapján, hiszen a nagyobbik kemence közel húsz négyzetméter alapterületű és tartószerkezetével együtt másfél méter magas. A tartószerkezet gyártása, a szállítás előkészítése Mozgay Balázs irányításával és az Iceteam Design Kft. munkatársai, Zán Ferenc és Homoki Zsolt közreműködésével zajlik, a képen Homoki Zsolt a kemenceelemek tartószerkezeteit készíti.

Fotó: Szekeres Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában