Frissen Zalából

2021.09.09. 12:30

Megerősödött a pápától kapott 1 euró – A roma Áldott Kereszt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson

A cigányság kultúrájának és hagyományainak népszerűsítése, valamint a hitélet erősítése a célja a zalalövői cigány Áldott Kereszt Egyesületnek. A tagok egy hónapos Mária-zarándoklatot tartottak, melynek első állomása július 30-án Szombathely volt. Az ereklye a múlt hétvégén megérkezett a zarándoklat végállomására, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Az egyesület tagjai és a felhívásukra érkezett roma hívek részt vettek a nyitó és a csütörtöki cigány misén. Szombaton részt vesznek a körmeneten s vasárnap a pápai istentiszteleten ugyancsak magasba emelik a keresztet a Hősök terén. Az egyhetes vallási rendezvénysorozatnak Magyarország 1938 után másodszor ad otthont.

Mozsár Eszter

Szent István Bazilika

Kövesi Csaba zalalövői vállalkozó 2003-ban készíttette a hatalmas faragott feszületet, ami azóta a Bakony keleti szélén található Csatkán kapott végleges helyet. A Komárom-Esztergom megyei település a Veszprémi Egyházmegyéhez tartozó zarándokhely, a Mária-út része. A legenda szerint a völgyben csodatévő forrás ered.

Szombathely. Fotók: Áldott Kereszt Egyesület

A mai, Irgalmasság Anyjáról elnevezett kápolnát 1862-ben építették. Az imádkozó Szent Szűz búcsújáróhelyét – a magyarok és svábok mellett – az utóbbi néhány évtizedben, a szeptemberi Kisboldogasszony napi búcsúhoz kapcsolódóan a kelet-európai cigányság is felkeresi. A kereszt ötször kapott pápai áldást, legutóbb pedig Ferenc pápa 1 eurót ajánlott fel jelképesen a csatka-szentkúti zarándokhely rendbetételéhez.

Kalocsa

- A jelképes felajánlás immáron valóság lett, ugyanis a közelmúltban Soltész Miklós államtitkár bejelentette, a kormány három ütemben 2,6 milliárd forintból felújítja a zarándokhelyet- mondta érdeklődésünkre Kövesi Csaba, az Áldott Kereszt Egyesület elnöke.

Máriapócs

- Amikor meghallottuk, hogy a pápa Magyarországra látogat, az volt ez első gondolatunk, hogy viszonoznunk kell mindazt a kedvességet, áldást, tisztelet, amit már többször kaptunk a Vatikánban. Ezért indítottuk az egy hónapos zarándoklatot. Felmatricáztattunk egy autót, annak hátuljára a keresztet dobozba helyeztük. Végigjártuk mind a 19 megyét, mindenhol megszólítottuk a híveket, nemcsak cigányokat, s a világtalálkozóra invitáltunk minden katolikus embert.

Mátraverebély

Közben részt vettünk a Szombathelyi Egyházmegye ételosztásán, dr. Székely János megyéspüspökkel együtt félezer ételt biztosítottunk a rászorulóknak. A Mária-zarándoklaton több, mint 20 települést érintettünk, mindenhol szeretettel fogadtak minket, többek között a Szegedi dómnál, a fővárosi Szent István Bazilikánál, az Esztergomi Bazilikánál. Kalocsán megható volt, amikor közel harminc gyermek vette körül a keresztet. Mindig azt hangoztatom, hogy hit nélkül nem lehet élni, a hit megmutatja, hogy mit tegyünk, erősíti az embert minden nap.

Szent István Bazilika

A napi imáink valóra válhatnak, az áhítat segít minket. A zarándoklat hetedik állomásán megtörtént az a csoda, amire vártunk: a pápa által felajánlott 1 euró megerősödött, este érkezett a hír a csatkai kegyhely megújításáról. Ez nem más, mint a Jó Isten és Szűzanya áldása. Pont akkor, amikor Ferenc pápa hazánkba érkezik. A roma Áldott Keresztnek nagy ereje van, ám méltó helye mégiscsak Csatka – mondta az egyesület elnöke.

Zalaegerszeg

Fotók: Áldott Kereszt Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában