Frissen Zalából

2021.09.18. 07:00

Leblokkolt a láthatatlan autó a látható gyalogos előtt az egerszegi tesztpályán

A láthatatlan autó leblokkolt a látható gyalogos előtt, a virtuális és a való világ találkozott a bemutatón, amit a járműipari tesztpálya fogadóépületében tartottak.

Arany Gábor

Szenzorokkal felügyelt zebrán demonstrálták a rendszer működését

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Osztrák és magyar szakemberek találkoztak pénteken, hogy az autonóm járművek közös fejlesztésével kapcsolatos eredményeket megosszák egymással. A központi rendszer az automatizált járművek tesztelésének és működésének támogatásához című EUREKA-projekt már második fázisa az autonóm járművek fejlesztését célzó együttműködésnek, mondta a projekt vezetője, dr. Tihanyi Viktor, a Budapesti Műszaki Egyetem docense.

A közös munka három éve kezdődött az osztrák közlekedési minisztérium és a magyar Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával. A projektbe hat osztrák és hat magyar cég, intézmény kapcsolódott be.

Szenzorokkal felügyelt zebrán demonstrálták a rendszer működését
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Az első fázisban az M86-os gyorsforgalmi út egy szenzorokkal felszerelt szakaszán végeztek önvezető járművekkel méréseket. A munka során a járművek mellett a közlekedési infrastruktúrába kihelyezett rendszerek fejlesztésére koncentrálnak, megteremtve az önvezető járművek működtetéséhez szükséges szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy központi rendszerben, felhőszolgáltatásban létrehozzák a valóság digitális másolatát, és az ott elérhető információk alapján lehet valós időben beavatkozni a közlekedési infrastruktúra, például jelzőlámpák működtetésébe, illetve az arra alkalmas – autonóm – járművek irányításába.

A projekt vezetője elmondta: hamarosan elkezdődik az M1–M7-es budapesti bevezetésén körülbelül két kilométeren a szenzorok telepítése. Ezzel olyan szolgáltatást tudnak nyújtani, amit az önvezető járműveket fejlesztő cégek vehetnek igénybe. Hasonlót telepítenek majd a ZalaZone-ban, és az M76-on is lesz, de ott már 12 kilométert okosítanak fel.

A bevezetőben említett demonstrációban pedig felépítettek egy szenzorokkal felügyelt zebrát, ahol a VR-szemüveget viselő gyalogos kelt át az úton a csak általa látott virtuális autó elé lelépve. A veszélyhelyzetet érzékelő számítógépes rendszer pedig beavatkozott és a járművet még időben lefékezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában