Frissen Zalából

2021.09.01. 14:00

Koraszülött gyermeket nevelő családokat vártak Petrikeresztúrra

Modern kori társadalmunkban minden tizedik gyermek koraszülöttként jön világra, Magyarországon valamivel jobb az arány, hazánkban minden 11. gyermek érkezik korábban. Mindez azt is jelenti, hogy megyénkben évente körülbelül 200 családban fordul elő koraszülés.

Gyuricza Ferenc

Az egyesület családi napján Bognárné Bengő Hajnalka elnök szelte fel a születésnapi tortát Fotó: Gyuricza Ferenc

Az érintettek megsegítésére jött létre 2010-ben a „Korán érkeztem” Közhasznú Egyesület a Koraszülött Gyermekekért és Családjukért, ami valójában egy szülői szervezet, egy támogató sorstársi közösség. Az egyesület az elmúlt hét végén családi napot tartott Petrikeresztúron, amelyre a Zala megyében született és itt élő koraszülött gyermeket nevelő családokat várták.

- Ez a program egy születésnapi rendezvénynek indult, hiszen egyesületünk 2010- ben, azaz 11 éve jött létre – mondta Bognárné Bengő Hajnalka, a civil szervezet elnöke. – Sajnos, az ismert okok miatt tavaly nem ünnepelhettük meg a tízéves jubileumunkat, ezt is szerettük volna pótolni most. Leginkább azért, hogy a közösséget erősítsük, ezért olyan programokat szerveztünk, ami egyaránt csábító a gyerekeknek és a szülőknek is. Utóbbiaknak igyekeztünk programokkal, köztük tanácsadással szolgálni, így volt velünk többek közt korai fejlesztő és családterapeuta is. A rendezvényen mutatkozott be Págyi Zsóka iparművész fővédnökségével a Kreatív KoraAnyu néven indított új csoportunk. Ezzel a kezdeményezéssel azt szeretnénk megmutatni, hogy az alkotásnak milyen ereje van, hogy egy traumás helyzet után milyen eredmények érhetőek el kreativitással akár a gyermekeink fejlesztése, vagy akár a szülők mentális állapotának javítása terén. Ennek a csoportnak textil- és ékszerkészítő, mandalafestő, illetve keramikus volt koraszülő anyák a tagjai, velük a jövőben több helyszínen is szeretnénk megjelenni, bemutatkozni.

Az egyesület családi napján Bognárné Bengő Hajnalka elnök szelte fel a születésnapi tortát
Fotó: Gyuricza Ferenc

Bognárné Bengő Hajnalka hozzátette: az egyesület egy szülői szervezet, egy sorstársi közösség, amely azért jött létre, hogy az életútjukon segítse azokat a családokat, akik koraszülött gyermeket nevelnek. A tapasztalataik szerint az érintett szülők próbálnak erőt meríteni egymásból és segíteni egymásnak. Emellett egy szakmai segítő közösség, több szakember is elérhető az egyesületben, akik között – mivel a koraszülés nem válogat – az évek során egyre több a koraszült anya is. A támogató segítséget igyekeznek minél hamarabb, már rögtön a koraszülés után megadni a családnak.

- Ez eleinte mentális, lelki támogatást jelent, hiszen az egészségügyi segítség adott, azt a kórházakban dolgozó szakemberek remekül végzik – sorolta tovább az egyesületi elnök. – A koraszülöttség állapota ugyanakkor nemcsak addig tart, amíg a baba születése után az intézményben van, és haza nem engedik, hanem lényegében egy egész életre szóló szülői feladat. Ezt mi mindannyian tapasztalatból tudjuk, hiszen magunk is érintettek vagyunk, így igyekszünk hosszan kísérni a családokat, abban támogatva, amire valójában szükségük van. Legyen az perinatális, szociális, oktatási vagy éppen nevelési szakmaterület.

- Koraszülöttnek azt tekintjük, aki a 24. és 36. befejezett hét közötti időpontban jön világra – vette át a szót Borvári Lili, a családi napnak helyet adó Petrikeresztúr polgármestere, aki a megalakulásától tagja az egyesületnek, s szintén érintett, hiszen lánya a civil szervezet létrejöttekor, 11 éve született, a várandóssága 27. hetében. – Koraszülött és koraszülött között azonban óriásiak a különbségek, minél korábban születik egy gyermek, annál esendőbb, annál több nehezítettsége van. Egészen más esélye van annak a koraszülöttnek, aki a terhesség 35. hetében, már tökéletesen kifejlett újszülöttként jön világra, mint annak, aki a 24. befejezett hét után három nappal, ötszáz grammal születik meg. Ezért is mondjuk azt, hogy minden egyes nap aranyat ér, amíg a baba az anyja méhében tartózkodik. Hogy mennyi ideig marad ott, az sokszor a szerencsefaktor függvénye.

Borvári Lili azt is elmondta: Zalában maximális minőségi ellátásra számíthatnak az érintettek, az egyesület tagjainak véleménye és tapasztalata szerint a zalaegerszegi kórház ezen a szakterületen az ország egyik legjobban ellátott intézménye, ez a szakemberekre éppúgy értendő, mint a felszerelésre. Az orvostudomány is rengeteget fejlődött az elmúlt időszak során, ma sokkal jobbak a kilátásai egy egészséges, boldog életre a koraszülöttnek, mint akár csak néhány évtizeddel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában