Frissen Zalából

2021.09.08. 16:00

Könyv készült az iskolai jó gyakorlatokról Murakeresztúron

Egy határon átnyúló program részeként módszertani kiadvány jelent meg nemrég „A horvát nyelv oktatása a népi hagyományok és a Zrínyi-család emlékének ápolása segítségével” címmel.

Horváth-Balogh Attila

A kötet címlapja

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Horváth-Balogh Attila

A kötetet szerkesztő Kovácsné Kővágó Anna, a helyi általános iskola nyugalmazott igazgatója elmondta: a Mura menti horvát nemzetiségi iskolákban heti 5 órában oktatják a gyerekeknek a horvát nyelvet, plusz egy órában pedig a horvát népismeretet. Az iskolába lépve a gyerekek általában nem rendelkeznek nyelvi előzményekkel. Ennek oka, hogy a családok körülbelül 40 százalékának már nincs horvát kötődése, sok a falvakban a betelepült család. Egy tavalyi felmérés során csak a megkérdezettek negyede nyilatkozott úgy, hogy otthon használják a horvát nyelvet, ezért nyilvánvalóvá vált, hogy a nemzetiségi tudás átadása az iskola kötelessége.

A kötet címlapja
Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

A világ azonban megváltozott, a gyerekek érdeklődését a klasszikus oktatási eljárásokkal már nem lehet fenntartani. Ezért írta meg tanulmánykötetét Kovácsné Kővágó Anna, azt vizsgálva, hogy milyen élményalapú tevékenységek segítik az iskolai horvátnyelv-­tanítást és járulnak hozzá a horvát kötődés kialakulásához. A szakmabeliek elé tárt jó gyakorlatok – természetesen – a murakeresztúri iskolához köthetők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában