Frissen Zalából

2021.09.09. 14:00

Hévíz is bemutatkozik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson

A Szent István-bazilika mellett megrendezett hungarikumkiállítás egyik standja a gyógytóra és a fürdővárosra hívja fel a figyelmet.

Péter B. Árpád

Kovács Angéla és Miklós Beatrix a bazilikánál szolgálatot teljesítő huszárokkal a hévízi stand előtt

Forrás: turisztikai egyesület

A katolikusok budapesti világtalálkozójának programját a hagyományos Szent István-könyvhét, több szakrális kiállító és a hungarikumok sora is gazdagítja a bazilikánál, mely a Hungexpo mellett a kongresszus egyik fontos helyszíne. A fürdőváros a gyógy­tavat és a tradicionális, védjegyoltalom alatt álló hévízi gyógyászatot mutatja be itt.

Kovács Angéla és Miklós Beatrix a bazilikánál szolgálatot teljesítő huszárokkal a hévízi stand előtt
Fotó: turisztikai egyesület

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából szervezett kiállításra az Agrárminisztérium tizennégyet kiválasztott és meghívott a 79 hungarikumból. A Hévízi-tó és gyógyászat mellett a fővárosi seregszemlén megjelenik például a halasi csipke, a kalocsai és a matyó népművészet, a gyulai kolbász és a Tokaj-hegyaljai borvidék is.

A világhíres zalai fürdőváros gyönyörűen díszített standja a turisztikai egyesület és a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. munkájának eredménye, és már az első napokban nagyon sok hívet, zarándokot, érdeklődőt vonzott.

Miklós Beatrix, a civil szervezet elnöke lapunknak elmondta, hogy a szolgáltatók is megjelennek a kiállítóhelyen: eddig már bemutatkozott a szobakiadók szövetsége, Süténé Tüttő Beáta meseíró, illetve volt gasztrokulturális nap is zöldség- és gyümölcsfaragással, magyaros kóstolófalatokkal.

Csütörtökön a Tófürdő jelenik meg a programon teljes szortimenttel, masszázzsal, játékokkal, míg a péntek a Carbona, a szombat pedig az Európa Fit napja lesz.

A hévízi standon – mások mellett – megfordult már orosz, szaúd-arábiai, jemeni és spanyol vendég is, attól függően, hogy aznap milyen nyelvű szertartást mutattak be a Szent István-bazilikában.

– A kongresszus és így a kiállítás hangulata rendkívül bensőséges – összegezte eddigi tapasztalatait Miklós Beatrix. – Nagyon kedvesek az emberek, a hungarikumok pedig megragadják a külföldi látogatókat. Tapasztalható, hogy mindenki békességben van a másikkal – és szerintem önmagával is.

Az eucharisztikus kongresszus vasárnapig tart, a zárómise főcelebránsa Ferenc pápa lesz. A szentatya előbb pápamobilon üdvözli az összegyűlt híveket, a statio orbis 11 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában