Frissen Zalából

2021.09.29. 11:00

Fogolykiváltó Boldogasszony napját 1696 óta ünneplik – Szentmise Búcsúszentlászlón

A török idők óta megtartják a településen Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepét szeptember utolsó vasárnapján. Az idei búcsúi szentmisét Michael August Blume apostoli nuncius mutatta be.

Péter B. Árpád

Dr. Udvardy György és Michael August Blume Szent László király szobra előtt

Fotó: Halász Gábor

Udvardy György veszprémi érsek úgy fogalmazott: ilyenkor ezen az ősi kegyhelyen zarándokok jönnek össze „őseik hitével és ennek a régiónak, Zalának a hitével, ahol imádságban kérik a Boldogságos Szűz Mária hathatós közbenjárását”. Az apostoli nuncius szentbeszédében kiemelte: Búcsúszentlászlón már 700 éve imádkoznak zarándokok és helybeliek a Szűzanyához, hogy kéréseiket szeretett fia elé vigye.

– Ma is ez történik, hiszen most is az Úr elé visszük szándékainkat, imádkozunk azokért, akiket szeretünk, akik számunkra fontosak – fogalmazott Michael August Blume. – Vágyunk arra, hogy Isten elménkbe és szívünkbe költözzön, meggyógyítsa beteg és gyenge testünket, lelkünket. Szűzanyánk nemcsak imádkozik értünk, hanem nagyon jól tudja, mennyire szenvedünk a bűntől. Amikor a megfeszített Jézus felvitte bűneinket a keresztre, Szűz Máriát a szeretett tanítványra, Jánosra bízta, aki mindazok szimbóluma, akik rábízzák magát a mi Urunkra, és úgy élnek, hogy tanúságot tesznek Jézus Krisztusról.

Dr. Udvardy György és Michael August Blume Szent László király szobra előtt
Fotó: Halász Gábor

A középkorban a muszlim fogságba esett keresztény rabok kiszabadulásáért az egyház rendszeresen imádkozott, mozgalmakat indított, gyűjtést szervezett, sőt szerzetesrendek is alakultak, amelyek tagjai magukat adták cserébe a foglyok kiszabadulásáért. Ennek az ügynek a sikerét az egyház mindig is Szűz Mária közbenjárásának tulajdonította.

A történetírás szerint Bécs oszmán ostrom alóli felszabadítása után, 1683-ban a visszavonuló török sereg 3200 foglyot vitt magával, akik csodás módon kiszabadultak. Ennek emlékére 1696-ban vált kötelező ünneppé Fogolykiváltó Boldogasszony napja, amelyet szeptember 24-én tartottak. 1969 óta ugyan nem szerepel a liturgikus naptárban, ugyanakkor az ünnep tartalma bővült a szenvedélybetegek, a különböző függőségekben szenvedők szabadulásáért való imádsággal.

feljegyzések szerint a búcsúszentlászlói kegytemplomnál az első csodás esemény egy komáromi asszony gyógyulása volt, ezt követően pedig több száz csodás imameghallgatást jegyeztek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában