Frissen Zalából

2021.09.14. 06:50

Felelőtlen, aki nem oltat – Nyílt levelet írt dr. Imreh Károly, szepetneki háziorvos

Kemény hangú nyílt levelet írt körzete betegeinek dr. Imreh Károly szepetneki háziorvos. Szerinte aki nem kéri a koronavírus elleni védőoltást, az nemcsak saját egészségét és életét kockáztatja, hanem családtagjaiét, munkatársaiét, ismerőseiét is. Mi több, a mentők, ápolók és orvosok épségét is kockára teszi.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Imreh Károly: Az oltatlan ember olyan, mint a rossz úszó, aki nem kéri a mentőövet, de ha fuldokolni kezd a vízben, akkor már elvárja, hogy valaki kimentse

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Mivel a koronavírus-fertőzés lefolyása kiszámíthatatlan, és több esetben a megfertőződés előtt egészséges személyek is áldozatokká váltak, mindenkit, aki még nem oltatta be magát, arra kér dr. Imreh Károly, tegye meg ezt, mert az oltás véd a betegség ellen, enyhíti annak lefolyását. Lehetséges mellékhatása nagyságrendekkel kisebb, mint a koronavírus- betegség súlyossága, írta az orvos. Hozzátette: aki a sok millió beadott védőoltás ellenére továbbra is elutasító, az nem más, mint szándékos veszélyeztetője a közeli és távolabbi környezetének, végső soron a koronavírus cinkostársa. Nyílt levelében azt is írta: „Nemegyszer szembesültünk munkánk során az oltásellenesek hamis magabiztosságával, nemtörődöm álláspontjával, megvető vigyorával. Ezért nehéz velük udvariasnak és készségesnek lenni.”

A doktor körzetében 1250 fő kapta meg az oltást, de 500 páciens még oltatlan. Kétszáz igazolt fertőzést regisztráltak, 30 fő került kórházba és nyolcan belehaltak a szövődményekbe. Többeknek pedig kellemetlen maradványtüneteik vannak.

Dr. Imreh Károly: Az oltatlan ember olyan, mint a rossz úszó, aki nem kéri a mentőövet, de ha fuldokolni kezd a vízben, akkor már elvárja, hogy valaki kimentse
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Miért nem fogadják el az oltást?

– Hogy miért nem fogadják el az oltást? – kérdezett vissza dr. Imreh Károly, akinek felesége és két gyermeke is orvos. – Van, aki azt mondja, hogy ő már átesett a betegségen, más azt, hogy erős az immunrendszere, őt biztosan nem dönti le a lábáról, és vannak, akik a vélelmezett mellékhatásoktól félnek. Gyakran csak egy vállrándítás a reakciójuk, amikor felhívom a figyelmüket arra, hogy sok tízezren haltak bele a koronavírus okozta szövődményekbe hazánkban, katasztrofális állapotok alakultak ki a járványcsúcs idején az idős- otthonokban, a járványkezelés megtépázta az országok gazdaságát. Sok ember az internetről vagy más megbízhatatlan forrásból szedett-vedett bugyuta információkra támaszkodik, ami nagy hiba, az meg még nagyobb, hogy ezek a fals információk meg­győződéssé is válnak. Valóban rövid idő állt rendelkezésre az oltások kikísérletezéséhez. De Magyarországon már több mint 5,8 millió, a világban pedig több milliárd embert oltottak be ezekkel a készítményekkel, és már látható, hogy az oltások működnek. Ezzel szemben a Covid-fertőzés lefolyása bizonytalan, makkegészséges páciensek és krónikus betegek is haltak már bele, ezért azt gondolom, hogy a védőoltás elutasítása hazardírozás. Az oltatlan ember olyan, mint a rossz úszó, aki nem kéri a mentőövet, de ha fuldokolni kezd a vízben, akkor már elvárja, hogy valaki kimentse. Mi több, berántja a vízbe a mentőövet dobót is…

Dr. Imreh Károly ­közölte: mivel a Coviddal szemben nemegyszer a leghatékonyabb gyógyszer is hatástalan, jobb a betegséget az oltással megelőzni. Az oltás mögött nem zűrzavaros politikai-piaci érdekeket kellene látni, hanem a segítő szándékot.

Makkegészséges emberek is belehaltak már a fertőzésbe

– A Szentírásban, a Példabeszédek könyve 1,7 alatt olvasható: „…a bölcsességet és az intést csak a bolondok vetik meg…” Ha valamikor, akkor napjainkban ez különösen aktuális – fogalmazott az orvos, akinek emlékezetében élénken él azoknak a kétségbeesett arca, könnyes tekintete, akik súlyos állapotba került, ne adj’ isten haldokló szerettei­kért aggódva fordultak hozzá. Úgy érzi, tartozik nekik azzal, hogy szót emel az oltásellenességgel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában