Frissen Zalából

2021.09.26. 07:00

Elkezdődött az 1867-ben épült evangélikus templom felújítása Liszón

Még tavasszal írtunk arról, hogy a település 1867-ben épült evangélikus templomára ráférne egy átfogó rekonstrukció. Veres József lelkész kitartó munkája beérett: a Bethlen Gábor Alapkezelőtől 15 millió forintot nyert, mellyel elkezdődhettek a felújítási munkálatok.

Benedek Bálint

Cseresnyés Péter és Veres József a liszói templomban. A belső tér rekonstrukciója zajlik, a folytatás még bizonytalan

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Mint arról korábban beszámoltunk, a jelenlegi templom 1867-ben épült. Az új tanítólakás és az iskola 1882-ben készült el. Aztán a hetven év viharától megtépázott templomot 1936-ban, majd 1982-ben újították fel. Az utolsó beruházás 2008-ban történt, akkor megerősítették a tornyot, villanyhálózatot építettek és a tető új borítást kapott. A legnagyobb problémát az állandó vizesedés okozza, a talajvíz a szerkezetre is hatással van.

Cseresnyés Péter és Veres József a liszói templomban. A belső tér rekonstrukciója zajlik, a folytatás még bizonytalan
Fotó: Zalai Hírlap

Az alapkezelőtől érkezett 15 millió forintos támogatásból elkezdődött a felújítás, melyet csütörtökön Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is megnézett. Elmondta: örül annak, hogy Liszóban is elkezdődhetett a templom rendbetétele. Ez egy folyamat kezdete, melynek keretében közel húsz egyházközség által fenntartott templom, vagy épp közösségi ház újulhat meg a választókerületében közel 300 millió forintból. Ebből is kitűnik, hogy az Orbán-kormány odafigyel arra, hogy a hívő emberek méltóképp élhessék közösségi és hitéletüket.

Veres József lelkipásztor részletesen beszélt a munkafolyamatok menetéről, amit zalaegerszegi kivitelező végez.

– A pályázatíró és az építészmester díjait leszámítva 13,5 millió forintból indíthattuk el a projektet az időközben jelentősen megnövekedett alapanyagárak mellett – kezdte a lelkipásztor. – A templom annyira vizes volt, hogy a bejárati ajtó kirohadt a helyéről, és az épületnek ezen a részén a falak teljesen átáztak, onnan a vakolatot 2,5 méteres magasságig le kellett verni. Hála Istennek utóbbi probléma a templom másik részét nem érintette. A talajvíz további szivárgásának megszüntetése érdekében a falakat egy speciális berendezéssel átvágják, a kialakult résbe szigetelést illesztenek. Ezután a belső teret lebetonozzák és megáll a munka, mert most ennyire elég a pályázati forrás. A jelenlegi árak és számításaink szerint még további 6 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy a belső tér vakolását és festését elvégezzük. Addig sajnos a hívek nem használhatják a templomot, ezért szeretnénk mielőbb megoldást, valamiféle pályázatot vagy egyéb tőkeinjekciót találni a befejezéshez.

Veres József kiemelte a hívek kivételes összefogását, akik a felújítás előtt segítettek kihordani a padokat és gondoskodnak a törmelék elszállításáról is. Korábban részükről egyfajta gyűjtés is elindult, viszont az megtorpant, ám a jelenlegi helyzetben minden adományra szükségük van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában