Frissen Zalából

2021.09.17. 11:46

A védelmi ipar szakképzési hátterét teremtik meg Zalaegerszegen – Frissítve

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának több mint 6,5 milliárd forintos fejlesztését jelentette be péntek délelőtt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Jóna István

Balaicz Zoltán, Palkovics László és Vigh László az intézményfelújítás látványterve előtt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A miniszter visszatekintett arra az időszakra, amikor az önvezető járművek tesztelésére is alkalmas zalaegerszegi próbapálya fejlesztését tervezték, s elmondta: azzal párhuzamosan elkezdték az új igényekhez igazítani a felsőoktatást és a szakképzést. Elkezdtek foglalkozni az utakkal, az infrastruktúrával, a kommunikációs hálózatokkal, s a fejlesztések számos nagyvállalatot csábítottak a zalai megyeszékhelyre. Már megkezdte az építkezést a Rheinmetall harcjárműveket gyártó cég, valamint a Metrans, amely vasúti-közúti logisztikai terminált épít Zalaegerszegen.

A miniszter leszögezte: a beruházások mit sem érnek, ha nincs elég szakképzett munkaerő. Ezért is döntöttek arról, hogy a Ganz Technikum a védelmi ipar szakképzési bázisává válik, és ehhez 6,5 milliárd forint ráfordítással teljes egészében felújítják az intézményt.

Balaicz Zoltán, Palkovics László és Vigh László az intézményfelújítás látványterve előtt
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Ganz technikumban tartott sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a hazai szakképzési centrumok korszerűsítésére egyenként 5-10 milliárd forintot szánnak, ebbe a programba illeszkedik a zalaegerszegi intézményfejlesztés is.

A megyeszékhelyen jelenleg zajló beruházások új fejlődési pályára állították a várost. Hogy a cégek megnövekedett szakemberigényét kielégítsék, szükség van az egyetemi és a szakképzési intézmények fejlesztésére, megújítására, fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester. Emlékeztetett, hogy 2013 óta nem fenntartója a helyi önkormányzat az oktatási intézményeknek, de az elmúlt időszakban mindent megtett, hogy megújulhassanak.

Vigh László országgyűlési képviselő azt mondta: Magyarország olyan gazdasági lendületben van, hogy a kormány által erre az évre tervezett 4 százalékos gazdasági növekedés az év végére elérheti a 7 százalékot is. A zalaegerszegi járműipari tesztpályán zajló fejlesztések, a Rheinmetall harcjárműgyárának és a Me­t­rans vasúti-közúti logisztikai központjának elkészülte után szükség lesz szakemberekre, akiknek a képzéséhez a 21. századnak megfelelő körülményeket kell biztosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában