Frissen Zalából

2021.09.17. 06:50

A halálos balesetek száma csökkent, a súlyos eseteké nőtt tavaly – Ülésezett a Zala Megyei Közgyűlés

Ülésezett csütörtökön a Zala Megyei Közgyűlés. A veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok miatt a testület egy év elteltével tarthatott ismét rendes ülést.

ZH

Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke (balról) köszönti dr. Vereckei Csaba Iván rendőr dandártábornokot, megyei rendőrfőkapitányt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az elnöki beszámolót követően a nemzetiségi bizottságba az év során elhunyt Dalnoki Szilárd képviselő helyére Elekes Istvánt választották, aki letette képviselői esküjét, tudatta az ülésről kiadott közleményében a megyei önkormányzat.

A továbbiakban elfogadták a megyei rendőrfőkapitány beszámolóját Zala megye közbiztonságának helyzetéről és a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről, feladatokról, valamint a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatóját a tavalyi munkájukról.

Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke (balról) köszönti dr. Vereckei Csaba Iván rendőr dandártábornokot, megyei rendőrfőkapitányt
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A rendőrségi beszámolóból kiderült, hogy Zala megye illetékességi területén a regisztrált bűncselekmények számában az előző évekhez hasonlóan csökkenés tapasztalható. Zala megye rendőri szerveinek nyomozáseredményességi mutatója 2020-ban 79,2 százalékos volt, ami 8,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban, szerepelt a megyei önkormányzat híradásában. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020-ban Zala megyében 384 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset következett be, míg 2019-ben 434. A halálos balesetek száma 10,5 százalékkal, a könnyű kimenetelűeké 19,9 százalékkal csökkent, ugyanakkor a súlyos esetek száma 5 százalékkal emelkedett.

A zöldhatáros illegális migráció ismét megélénkült, a Mura folyó övezetében rendszeresen próbálnak hazánkba bejutni Horvátország irányából. A határforgalom alakulását a koronavírus-járvány jelentősen befolyásolta, a személyforgalom 63 százalékkal, a járműforgalom 54 százalékkal esett vissza 2019. évhez képest. A tavalyi év legfontosabb rendészeti feladata a koronavírus-járvány miatt elrendelt védelmi intézkedések végrehajtása volt.

A katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatója szerint a 2020-as év a korábbi évekhez képest viszonylag csendes volt. Havazás, ónos eső és áradások miatt nem volt szükség rendkívüli védekezési feladatokra, viszont a nyári időszakban tavaly is több esetben alakultak ki heves viharok, melyek megnövelték a tűzoltói beavatkozások számát.

A közgyűlés módosította az idei költségvetését, amelynek bevétel-kiadási főösszege 951 millió forintról az elmúlt időszakban bekövetkezett változások, bevételi többletek miatt több mint 984 millió forintra módosult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában