Frissen Zalából

2021.09.22. 11:17

15. alkalommal került sor Zalaegerszegen a Göcsej Harci Túrára (videó)

Katonai, polgári védelmi ismeretekből, ügyességből mérettek meg azok a fiatalok, akik szerdán részt vettek az idei Göcsej Harci Túrán.

Arany Gábor

Fotó: Arany Gábor

A vetélkedőt 15. alkalommal rendezték meg az immár hagyományosnak tekinthető helyszínen, a Zalaegerszeg melletti csácsi arborétumban. A forgatókönyvet a tavalyi tematikához hasonlóan az élethez, azaz a világjárványhoz igazították a szervezők. A feltevés szerint a Menedéknek nevezett biztonságos helyen a Covidot átvészelő csapatok a túlélésük érdekében új felderítő csoportokat indítanak, feladatuk elsősorban az víz-, élelem- és lőszerutánpótlás megtalálása lesz. A hely, ahol ez rendelkezésre áll, a Remény nevet kapta, oda kellett eljutni a csapatoknak a 10 állomásból álló pálya teljesítésével.

 

Egybek mellett tájfutás, légpuska lövészet, kézigránát dobása, sebesültellátás és -szállítás, fegyveres váltófutás, valamint elméleti kérdések vártak a résztvevőkre. Egyik feladatként a mátrix-pályát kellett végigjárni, ami tucatnyi pont meghatározott sorrendű érintését jelentette egy vázlatos térkép alapján, aminek megfelelő tartása jelentette a kulcsot sikerhez. Itt találkoztunk a Báthory technikum csapatával. A 11-esek első ízben vettek részt a harci túrán, lelkesedésüket magyarázta, hogy ketten is katonai pályán képzelik el jövőjüket. Felkészítő tanáruk, Mészáros Tibor arról is szólt, hogy, az erőnlét mellett elméleti ismeretekre is koncentráltak a fiúk, majd hozzátette, sérelmezték, hogy idén lányok nem vehettek részt a versenyen. Erre egyébként eddig nem volt példa.

 

A zalai középiskolákból 14 csapat érkezett, kettő közülük kadéttképzést is nyújtó intézményből, az ő eredményüket azonban nem értékelték a versenyben, tekintettel, hogy egészen más a felkészültséggel érkeztek.

A vetélkedőt a megyei védelmi bizottság támogatásával a 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda szervezte meg Zala Megye Polgári Védelmi Szövetségével közösen, utóbbi félmillió forinttal támogatta a rendezvény lebonyolítását.

A Göcsej Harci Túrát a zalaegerszegi Ganz technikum 1. számú csapata nyerte meg, ily módon ők vehetnek részt az országos haditornán, előreláthatólag jövő tavasszal. A második helyet a nagykanizsai Zsigmondy technikum, a harmadikat pedig a Ganz 2. számú csapata szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában