Frissen Zalából

2021.08.31. 14:00

Zala megye különösen gazdag vadban, ezért vigyázzunk az utakon

Megyénk különösen gazdag vadban, ez sajnos a közlekedési balesetek statisztikájában is megmutatkozik. Ezekben a napokban, hetekben a szarvasok násza követel fokozott figyelmet a közlekedőktől.

Arany Gábor

Király Balázs őrmester, járőrvezető szórólapot és ultrahangos sípot ad át Bíró Istvánnak Fotó: Arany Gábor

A veszélyre országos figyelemfelhívó akciót szervezett a rendőrség, ennek részeként a rendőrök megyénkben is a közúti ellenőrzések alkalmával jó tanácsokkal és hasznos ajándékkal is szolgálnak. Ez történt hétfőn délelőtt a 74-es és a 76-os főutak találkozásának szomszédságában, ahol az egerszegi városi rendőrkapitányság járőrei tartottak ellen­őrzést.

A vadveszélyre figyelmeztető szórólap mellett a gépkocsira szerelhető ultrahangos riasztót is átadtak.

Sok balesetet okoznak Fotó: pixabay

A szerkezet messziről „figyelmezteti” a vadat a közeledő járműre. A megállított autósok egyike, a zalaegerszegi Bíró István azok táborába tartozott, akik már szenvedtek balesetet vad miatt.

- Két éve a város határában, a 74-es úton egy 40 kilós őz került az autóm elé, és már nem tudtam elkerülni az ütközést. Másfél millió forintos kár keletkezett a gépkocsiban – idézte fel a balesetet.

- Azóta kerülöm az éjszakai vezetést, és ha olyan az út környezete, akkor a megengedettnél is lassabban vezetek – tette hozzá. Ez a követendő magatartás, ahogy erre felhívta a figyelmet Takács Tivadar alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a tegnapi sajtótájékoztatón. Mint kiemelte, a vadak felbukkanása miatt a veszélyes útszakaszokon KRESZ-tábla figyelmezteti a járművezetőket.

Itt különösen fontos a sebesség helyes megválasztása, mérséklése, mert ezzel csökken a féktávolság is, nagyobb eséllyel kerülhető el az ütközés. Olyan szakaszokon, ahol jelzőtáblák nem figyelmeztetnek, ott a terep- és a természeti viszonyok, a beláthatóság alapján célszerű mérlegelni, hogy várható- e vadak hirtelen megjelenése az úton.

Király Balázs őrmester, járőrvezető szórólapot és ultrahangos sípot ad át Bíró Istvánnak Fotó: Arany Gábor

Felbukkanásuk esetén meg kell állni, megvárni, míg az állatok átkelnek az úton. A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek, az addig mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat, és akár a jármű felé is vágtathat. A féktávolságon belül megjelenő vad esetén az erőteljesen fékezés, dudálás a követendő, de kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint az esetleges ütközésnek a vaddal.

Amennyiben a baleset bekövetkezett, lehetőleg álljunk meg biztonságosan, oly módon, hogy a többi közlekedő számára jól láthatóak legyünk, elkerülendő a további veszélyes helyzeteket. Lakott területen kívül az elakadásjelző háromszög és a vészvillogó használata nem maradhat el.

Ezt követően a rendőrségnek jelentsük be a balesetet, és várjuk meg a rendőri intézkedést, tette hozzá. Az elmúlt évek statisztikája szerint a megyeszékhely térségében évente közel 100 olyan baleset történt, amikor vadon élő állat és gépkocsi ütközött.

A 74-es és 76-os számú utak a baleseti adatok alapján kiemelt kockázatúak. Ősszel különösen gyakori a vadak megjelenése az utakon és már a lakott területek közvetlen közelében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában