Frissen Zalából

2021.08.10. 11:30

XI. Katonadalfesztivál: indulóktól, világháborús népdaloktól volt hangos Zalaapáti

Indulóktól, bakanótáktól, világháborús népdaloktól volt hangos vasárnap Zalaapáti. A XI. Katonadalfesztivál szervezői azt hangsúlyozták, az elmúlt századok katonai zene- és dalkincse ma is erőt ad és irányt mutat.

Péter B. Árpád

A székesfehérvári hivatásos katonazenekar évek óta visszatérő vendége a fesztiválnak

Fotó: Pozsegovits Balázs

A találkozón a mintegy 20 hagyományőrző és népdalcsoport mellett fellépett a székesfehérvári katonazenekar is, amelynek vezetője, Ruff Tamás elmondta: a pandémia idején az együttes tagjai is kivették a részüket a védekezésből, a többségük rendőrökkel együtt járőrözött.

A Katonadal-fesztiválon az is kiderült, ezekkel a dalokkal nemcsak hagyományt ápolnak, hanem a jövőnek is üzennek.

Vitárius Admira és Szabó Martin a világháborús elsősegélysátorban
Fotó: Pozsegovits Balázs

A katonadalok az igazságot hirdetik, és az egyenes beszédre tanítanak, amire a mai világban is nagy szükség van – hangsúlyozta a település polgármestere a megnyitón. Vincze Tibor szerint a fegyelem és a társadalmi rend terén sokat okulhatunk ezekből a szerzeményekből.

A településvezető kiemelte, ha nincs az elmúlt másfél év fegyelme, akkor ezt a fesztivált sem rendezhették volna meg. Lapunknak arról is beszélt, amikor ezek a dalok születtek, akkor a férfi férfi volt, a nő pedig nő, és mindenki tette a dolgát, ki a csatatéren, ki a hátországban, szeretettel, szerelemmel. És így alkottak egységet.

A katonadalokba szerelem, bánat és hazaszeretet sűrűsödik, sok baka csata közben is dúdolta, énekelte ezeket. ­Németh Lajos, a fesztivál ötletgazdája, a Zalaapáti Harmonika Zenekar vezetője arra hívta fel a figyelmet: nem szabad felednünk sem az I., sem a II. világháború keserveit. Emlékeztetett: nagyon sok katonanótánk a népdalok dallamára született, amihez a szöveget a lövészárokban alkották meg hőseink – akár csata közben is.

A székesfehérvári hivatásos katonazenekar évek óta visszatérő vendége a fesztiválnak
Fotó: Pozsegovits Balázs

A zalaapáti találkozón elhangzottak kuruc énekek, ’48-as Kossuth-, illetve regrutanóták és fronton született dalok.

A Katonadal-fesztivál látogatói harckocsikkal, fegyverekkel, illetve hagyományőrző egyesületekkel is megismerkedhettek. Például a 8. Harckocsi Ezred Katonai Hagyományőrző Egyesület színeiben Vitárius Admira és Szabó Martin egy világháborús szanitécsátorba költözött, ahol előbbi a gondos nővér, utóbbi a sebesült katona szerepét játszotta. Az eszköztárban még művér is volt.

– A hagyományokat őrizni kell, én ebbe beleszülettem, hiszen apukámnak harckocsijai vannak – fogalmazott kérdésünkre Vitárius Admira. – Ez komoly hobbi, amit nem lehet félvállról venni, törekedni kell a hitelességre.

Szabó Martint a történelemszeretet hozta a tapolcai-győri hagyományőrzők közé.

– Vonzott a haditechnika, és itt megismerhettem több nemzet felszereléseit, eszközeit – mondta a fiatalember. – Én is vallom: aki nem tiszteli a múltat, annak nincs jövője sem. Ezen túl vonz a 30-as, 40-es évek romantikája, az öltözék, a zene, ami ahhoz a korhoz társul.

A XI. Katonadal-fesztiválon majdnem húsz hagyo-mány­ápoló vagy népdalcsoport lépett fel Zalaapátiban a székesfehérvári hivatásos katonazenekar mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában