Frissen Zalából

2021.08.02. 11:30

Kóstolás, tanulás, szórakozás a zalai nyitott portákon

Ha divatosan akarnánk fogalmazni: cool-túra várta a térség vendégeit hétvégén.

Péter B. Árpád

Skapér Zoltán azt szeretné, hogy idehaza legalább kétszeresére nőjön a mézfogyasztás Fotó: Péter B. Árpád

A Nyitott Porták Éjszakái ezúttal is élményt kínáltak. A Nyitott Porták-hálózathoz azok a gazdálkodók társultak Zalacsánytól Kisgörbőig, akik szívesen bemutatják birtokukat, munkájukat az érdeklődőknek. A mögöttünk hagyott és az előttünk álló hétvégén 19 helyszínen összesen 28 program várta-várja a látogatókat, a pálinka- és borkóstolóktól a zenés és irodalmi esteken át a nemezelésig, pónilovaglásig. A zalaszentgróti Csáford-völgyi Natúr Ponton Fatér Balázs például azt mutatta be, hogyan lehet adalékmentesen tartósítani a zöldségeket, gyümölcsöket.

Fatér Balázs úgy tapasztalja, egyre nagyobb az érdeklődés nagyanyáink technikái, vagyis a természetes eljárások, élelmiszerek iránt. Kiemelte, a nagyüzemi módszerek termelési, mennyiségi szempontból indokolhatók, de a hagyományos technikával készült szörpöknek, lekvároknak, savanyúságoknak jobb az ízük – és élettani hatásuk is kiváló. A Csáford-völgyi Natúr Ponton a résztvevők megtanulhatták, hogyan lehet házi eperszörpöt, barackbefőttet, gyümölcs- és paradicsomlevest készíteni, tartósítószer nélkül.

Skapér Zoltán azt szeretné, hogy idehaza legalább kétszeresére nőjön a mézfogyasztás Fotó: Péter B. Árpád

Az ugyancsak zalaszentgróti Skapér méhészetben Skapér Zoltán megmutatta a látogatóknak, hol és hogyan él több mint kétszáz méhcsaládja, amellyel jó barátságot kötött a befogadott, fehér-fekete, félszemű cica is: senki sem zavar, bánt senkit. Az első szombati vendégek érkezése előtt lapunknak elmondta, azért dolgozik és vállalja a bemutatókat, mert szeretné, hogy idehaza a fél-egy kilogrammról legalább 2 kilóra nőjön az éves mézfogyasztás személyenként.

Aztán sorolta: a hársméz köhögésre jó, a mézontófű nyugtató hatású, az aranyvessző húgyúti és veseproblémák esetén áldásos hatású, a repcemézet pedig cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt, igazolhatóan hosszabb távon csökkenti a mért értékeket. A vegyes méz és a virágpor pedig igazi energiabomba, teli vitaminnal és ásványi anyaggal – tudtuk meg a bemutatók, kóstolók helyszínéül szolgáló mézszobában Skapér Zoltántól, aki hozzátette: utóbbi 20- ból 19 embernek meggyógyítja pollenallergiáját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában