Frissen Zalából

2021.08.15. 16:12

Hallépcső és Madárvárta a Kis-Balatonon

A Kányavári-szigettől nem messze, közvetlenül a balatonhídvégpusztai Zala-híd után található egy semmivel sem jelzett nyiladék, ami igen érdekes vízi létesítményhez, a Laki István-zsiliphez vezet. Ide tényleg csak az talál el a Zalakomárba vezető műútról, aki kicsit utána nézett a Kis-Balaton látnivalóinak.

Győrffy István

A Madárvárta építménye

A Laki István Zsilip a Zala, illetve a Kis-Balaton vízszintjét szabályozza a Balatonba ömlés előtt. A parkolónál le kell tenni az autót, innét vagy biciklivel, vagy gyalogosan lehet tovább sétálni a gátak koronáján. A zsilip két oldalán kővel kirakott tavacskák, bennük apró gátak között patakok csobognak. Ez egy hallépcső, ami arra szolgál, hogy a halak a folyás iránnyal szemben is fel tudjanak jönni a Zalából a Hídvégi-tóba, mert a zsilip számukra átjárhatatlan. A zsilip 1986-ban készült el, 2015-ben a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy emlékművet állított a tisztásra: „Laki István (1957-2014) okl. vízépítőmérnök, sok hazai árvízvédekezés hőse, a Kis-Balaton szerelmese, üzemmérnökségünk vezetője, az igazi magyar vízügyes munkatárs és barát. Ez a zsilip tiszteletünk jeléül az örök időkre viselje az Ő nevét!” – felirattal.

A hallépcső Kis-Balaton felőli oldala. Fotó: Győrffy István

De az emlékkő mellett van még más látnivaló is, a Madárvárta. Ez egy fahasábokból összerakott madár megfigyelőhely, amit a zürichi egyetem hallgatói építettek, a Magyar-Svájci Baráti Társaság segítségével 2003-ban. Az érdekes építmény különlegessége, hogy fém csavarokat, vagy szegeket nem használtak hozzá.

A Madárvárta belülről. Fotó: Győffy István

Ami örömteli, a kerékpárúton számosan kerekeznek, vagy gyalogolnak, hogy felfedezzék maguknak a Kis-Balaton csodálatos vízi és madárvilágát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában