Frissen Zalából

2021.08.24. 11:30

Gondolatébresztő művek láthatóak a zöld gondolat jegyében Keszthelyen

A környezetvédelem ihlette installációk, művészi kompozíciók láthatók szeptember elejéig a keszthelyi Fő téren, illetve a Balaton-parton, a víz felett lebegve.

Péter B. Árpád

Dr. Kostyál László, Sáringer-Kenyeres Marcell és a kiállítást szervező Péczeli Margit Murányi Marcell rovarhotele előtt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A különleges kiállítást a városi klímastratégia megalkotását szolgáló, a lakossági tudatosságot erősítő program részeként hívták életre, azt kérve az alkotóktól, hogy munkáikkal közvetítsék a zöld gondolatot.

Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök, önkormányzati képviselő a szabadtéri bemutató megnyitásakor arról beszélt: a kiállítás a természet- és környezetvédelem, valamint a művészet inspiráló találkozása.

Dr. Kostyál László, Sáringer-Kenyeres Marcell és a kiállítást szervező Péczeli Margit Murányi Marcell rovarhotele előtt
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Fontos, hogy a környezetvédelmi információkat, problémákat és a megoldási lehetőségeket minél többféle módon közel vigyük az emberekhez – hangsúlyozta a város klímakoordinátora –, s ennek kiváló eszközei lehetnek ezek az elgondolkodtató munkák.

Sáringer-Kenyeres Marcell szerint a keszthelyi Fő téren és a Balaton-parton látható alkotások megpróbálják felhívni a figyelmet a környezetvédelemre és a klímatudatosságra, s reményét fejezte ki, hogy az installációk üzeneteit a látogatók továbbgondolják, és még tudatosabban élnek a jövőben.

A Vajda-gimnázium előtt látható tárlat megnyitásakor dr. Kostyál László, a ­Göcseji Múzeum igazgatója leszögezte: felkiáltójelek ezek a munkák, amelyek legégetőbb problémáinkra irányítják a figyelmet. Úgy fogalmazott: érdemes végiggondolni elődeink 80-100 évvel ezelőtti életmódját, amellyel alig hagytak ökológiai lábnyomot.

A művészettörténész példaként hozta, hogy a házak jórészt fából, sárból, szalmából, a használati tárgyak szintén természetes anyagokból készültek, és a ruhák is ritkábban cserélődtek, hiszen nem a divat volt a fő szempont, ez pedig sokkal kisebb környezeti terheléssel járt, mint a mai hedonista, pazarló életvitel.

Dr. Kostyál László szerint a kortárs művészet egyik fontos feladata, hogy reflektáljon a világ mai jelenségeire – ékes bizonyíték erre a keszthelyi tárlat is – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában